26 Αυγούστου 2015

Φωτογραφίες: Η Ισοπέδωση του Ρωμαϊκού Ναού στην Παλμύρα

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, FP, REUTERS

Αυτό που εδώ και τρεις μήνες ήταν εφιάλτης, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μη αναστρέψιμη πραγματικότητα: οι φανατικοί τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο την πόλη Παλμύρα, στη Συρία, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καταστροφή παγκοσμίου φήμης αρχαίων μνημείων. 

Φωτογραφία επάνω αριστερά: Πανοραμική θέα της αρχαίας πόλης στην Παλμύρα το 2009. 

Οι πέντε φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν τους τζιχαντιστές να μεταφέρουν εκρηκτικά στο εσωτερικό αρχαίου ναού και να τα τοποθετούν στα τοιχώματά του. Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά πυροδοτούνται και μετατρέπουν το μνημείο σε σωρό ερειπίων. Πρόκειται για τον ναό Μπαάλ Σαμίν, ο οποίος χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή.

 μεταφορά εκρηκτικών στο εσωτερικό του ναού...

 τοποθέτησή εκρηκτικών στους τοίχους του ναού


  Σε αυτή τη φωτογραφία από ιστοσελίδα των τζιχαντιστών, πυκνός καπνός υψώνεται από τον ρωμαϊκό ναό του Μπαάλ Σαμίν, ο οποίος ισοπεδώθηκε με χρήση εκρηκτικών. 

Και τέλος, τα ερείπια μετά την έκρηξη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συριακής, αρχαιολογικής υπηρεσίας, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον ναό την περασμένη Κυριακή, αλλά μόλις χθες δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες που πιστοποιούν τον βανδαλισμό τους. 

Η UNESCO είχε προειδοποιήσει ότι, από τη στιγμή που η Παλμύρα έπεσε στα χέρια των φανατικών, ενδεχόμενη καταστροφή των αρχαιοτήτων θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου, καθιστώντας τους δυνητικούς δράστες υπόλογους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προτού οι μαχητές του ISIS εισβάλουν στην Παλμύρα, οι συριακές αρχές είχαν απομακρύνει σε ασφαλέστερες τοποθεσίες τα αγάλματα του αρχαιολογικού χώρου.

Ωστόσο, μεγαλύτερες κατασκευές, όπως οι αρχαίοι ναοί και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, έμειναν αναγκαστικά στο έλεος των τζιχαντιστών.

Πηγή: www.kathimerini.gr 26.08.2015
Η ισοπέδωση του ναού στην Παλμύρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου