20 Αυγούστου 2015

Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το λουκέτο στις Σκουριές;

Προσχηματικούς θεωρεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τους λόγους που επικαλείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, για την απόφασή του να διακόψει προσωρινά τις εργασίες στις Σκουριές.

Πηγές της εταιρείας τόνιζαν στην «Καθημερινή»* ότι η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε σε ένα ήσσονος σημασίας τεχνικό θέμα, αλλά στην ουσία αντανακλά την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, θέτοντας εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της επένδυσης και την απασχόληση των 1.500 εργαζομένων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Για την προσωρινή αναστολή της άδειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται ότι η εταιρεία πραγματοποίησε περιβαλλοντική μελέτη «του μείγματος συμπυκνώματος πυριτών από την Ολυμπιάδα και συμπυκνώματος χαλκού στο ερευνητικό κέντρο που διαθέτει στη πόλη Πόρι της Φινλανδίας», ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις μελέτες «σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επιτόπου του έργου στην Ελλάδα». 

Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με το capital.gr**, διαβλέπουν πολιτική σκοπιμότητα. Και θεωρούν ότι η επένδυση θυσιάζεται στο βωμό της μικροπολιτικής και του εξευμενισμού ή προσέλκυσης - ενόψει πιθανών εκλογών / ενδεχόμενης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης - βουλευτών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που είναι διακριτή για τους "αγώνες” υπέρ του κλεισίματος των μεταλλείων χρυσού. 
Τα ερωτήματα που θέτουν είναι: "γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε από την εταιρεία να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές εδώ και τώρα, εντός Ελλάδας, στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, αντί να προχωρήσει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών;” και "γιατί η δημόσια διοίκηση δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου ή άλλου είδους διοικητικών μέτρων για τις φερόμενες παραλείψεις;"

Ενδεικτική εξάλλου είναι τόσο η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, όσο και η δήλωση του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αυγή***:
Την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση των εργασιών στις Σκουριές χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: "Μετά από τόσα χρόνια, οι αγώνες τόσο των πολιτών όλης της Ελλάδας - και όχι μόνο της Χαλκιδικής- όσο και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για την περιβαλλοντική προστασία της Χαλκιδικής, την ισόρροπη ανάπτυξή της, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δικαιώνονται. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την οριστική κατάργηση της επέκτασης του εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές έγινε και μάλιστα από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας..."
Το σχόλιο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την ενέργεια του Π. Σκουρλέτη, τον οποίο και συνεχάρη, ήταν ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος». 

Κάποια συμπεράσματα λοιπόν, για την ύπαρξη ή μη πολιτικής σκοπιμότητας, μόνο από τα παραπάνω, νομίζω ότι βγαίνουν... 

* Υπουργικό λουκέτο στις Σκουριές
** Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το αναίτιο λουκέτο στις Σκουριές
*** Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής: Οι αγώνες μας για τις Σκουριές δικαιώθηκαν






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου