19 Αυγούστου 2015

ΚΘΒΕ: «Απολογία Σωκράτη», στα αρχαία ελληνικά

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, η «Απολογία Σωκράτη» παρουσιάζεται επί σκηνής, στην αρχαία ελληνική γλώσσα, έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.

Το έργο παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και τα αγγλικά), σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας (Αχαΐα), σήμερα Τετάρτη 19 Αυγούστου, και θα ολοκληρώσει τις παραστάσεις του στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης (Ιωάννινα), στις 26 Αυγούστου, και στον Αρχαιολογικό Χώρο Γιτάνων (Γκούμανη Θεσπρωτίας), στις 28 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.

Ο σκηνοθέτης, Δήμος Αβδελιώδης, αναφέρει σχετικά: «Είναι το πιο δραματικό έργο του Πλάτωνα, γιατί καταγράφει τη συγκλονιστική απολογία του Σωκράτη, που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.Χ., στο υπαίθριο δικαστήριο της Ηλιαίας, δίπλα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ενώπιον 500 κληρωτών ενόρκων δικαστών και ενός πολύ μεγάλου πλήθους ακροατών. Ο Πλάτωνας το έζησε με μεγάλη αγωνία και λύπη (ήταν ο μόνος από τους μαθητές του, που δεν άντεξε να είναι κοντά του στις τελευταίες στιγμές του δασκάλου του), βλέποντας να καταδικάζεται άδικα μπροστά του αυτός, που έστρεψε, με τη ζωή του, το ενδιαφέρον της φιλοσοφίας από την αναζήτηση των αιτιών της δημιουργίας του κόσμου, στον ίδιο τον άνθρωπο και στην αναζήτηση της αυτογνωσίας και της ανθρώπινης ευτυχίας».

Πληροφορίες
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Ιανός, Seven Spots, Γερμανός, ΟΤΕ Shops, Τράπεζα Πειραιώς (μηχανήματα aps), τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και tickethour.com.

Πηγή: www.naftemporiki.gr
Διαβάστε περισσότερα στο:
Κατά Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη», στα αρχαία ελληνικά






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου