18 Αυγούστου 2016

Σκόρδο, η ιστορική του διαδρομή

Η απίστευτη ιστορία του σκόρδου περνάει μέσα απ’ όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς. Το φυτό εντόπισαν και καλλιέργησαν οι Ινδοί, έξι χιλιάδες χρόνια πριν. Πρώτοι αυτοί εκτίμησαν τις γευστικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Περί το 3000 π.Χ. Ινδοί έμποροι το έφεραν στους Βαβυλώνιους και τους Ασσύριους, οι οποίοι με τη σειρά τους το διέδωσαν στις υπόλοιπες γύρω χώρες. Σύντομα υιοθετήθηκε απ’ όλους τους μεγάλους πολιτισμούς της εποχής. 

Αγαπήθηκε τόσο πολύ, ώστε το έτρωγαν όλοι: η ανώτερη τάξη, ο λαός και οι σκλάβοι. Το έβαζαν στα φαγητά τους, για να δίνει έντονη γεύση. Ήταν βασικό συστατικό σε πολλά φάρμακα και οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν σαν αντισηπτικό για τη θεραπεία των τραυμάτων και της γάγγραινας. Του απέδιδαν υπερφυσικές ιδιότητες, καθώς πίστευαν ότι προσφέρει μακροζωΐα και βέβαια το έτρωγαν σαν δυναμωτικό. 

Σύμφωνα με τα αρχεία που έχουν βρεθεί, οι Φαραώ τάιζαν σκόρδα τους σκλάβους που έχτιζαν τις πυραμίδες, γιατί πίστευαν πως το σκόρδο δίνει δύναμη σε όποιον το τρώει. Αυτά ήταν και η αφορμή για την πρώτη καταγεγραμμένη απεργία στην ιστορία, η οποία ξέσπασε όταν, γύρω στα 1500 π.Χ., ο Φαραώ Ραμσής Γ΄ διέκοψε την παροχή σκόρδων στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.

Σκόρδο έτρωγαν και οι αθλητές, πριν πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πράγμα που το καθιστά το πρώτο αναβολικό στην ιστορία. Ο θρύλος για τις θεραπευτικές του ιδιότητες εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια και το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης, ενώ ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν σε εκατοντάδες συνταγές.

Οι αρχαίοι έτρωγαν σκόρδο ασύστολα, παρ’όλη τη δυσάρεστη μυρωδιά που απέπνεαν μετά. Αυτό δείχνουν οι αμέτρητες αναφορές στα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων, πολλές από τις οποίες είναι σατιρικές. Στις περισσότερες ιστορικές περιόδους, το κατανάλωναν κυρίως οι φτωχότεροι πληθυσμοί. Από τους Ρωμαίους το σκόρδο πέρασε στην Ευρώπη, όπου - πέρα από τις γευστικές και ιατρικές του ιδιότητες - εκτιμήθηκε πολύ σαν όπλο κατά της μαγείας. 

Σύμφωνα με τις αρχαϊκές δοξασίες το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια, του ματιάσματος και τους βρικόλακες! Υπάρχουν πολλές λαϊκές παραδόσεις σχετικά με το σκόρδο. Έτσι λέγανε ότι μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα! Το ίδιο έκανε και ένα σκόρδο στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος! Χρησιμοποιείθηκε ακόμα και για την προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Έτσι τρώγανε σκόρδο την ημέρα της πρωτομαγιάς!

Στις μέρες μας το σκόρδο καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και καταναλώνεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Παράλληλα, όμως, υπάρχει μεγάλη στροφή προς τη φαρμακευτική του χρήση σαν εναλλακτική λύση στα χημικά φάρμακα.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr (κυρίως) και el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου