21 Αυγούστου 2016

Κίνδυνος πτώχευσης της ομόσπονδης Κύπρου από τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν

Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολογίζεται ότι εάν αφαιρεθούν οι περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές από την αξία των περιουσιών που άφησαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα, τότε οι συνολικές αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται στα 13 δις ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πτώχευση της οικονομίας της ομόσπονδης Κύπρου, υποστηρίζει τ/κ εφημερίδα. 

Ολόκληρο το δημοσίευμα, με τίτλο "Δεκάδες δις οι αποζημιώσεις από λύση του Κυπριακού - «Πτώχευση» της ομόσπονδης Κύπρου", από το cyprustimes.com, στη συνέχεια:

«Μαύρες μέρες» περιμένουν οικονομικά την ομόσπονδη Κύπρο εξαιτίας των αποζημιώσεων στο περιουσιακό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις Ποστασί, που επικαλείται έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα η οποία επιδόθηκε και στις δύο πλευρές.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της τα πρακτικά των συναντήσεων Ακιντζί – Νούλαντ και Ναμί – Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μια απαισιόδοξη εικόνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που «στραγγαλίζει» τις συνομιλίες όσον αφορά τον καθορισμό των κριτηρίων στο περιουσιακό είναι η «δαγκάνα/τανάλια των αποζημιώσεων», όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «H συνιστώσα του Περιουσιακού» (Property Component), ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, υπολογίζεται ότι εάν αφαιρεθούν οι περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, αξίας 8 δις ευρώ, από την αξία των περιουσιών που άφησαν οι Ε/κ στα κατεχόμενα, που αγγίζει τα 21 δις ευρώ, τότε οι συνολικές αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται στα 13 δις ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι σε περίπτωση που οι αποζημιώσεις γίνουν με σημερινές τιμές, το κόστος θα ανέλθει στο 60% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει πτώχευση της οικονομίας της ομόσπονδης Κύπρου, όπως υποστηρίζει η τ/κ εφημερίδα.

Στην ίδια έκθεση, προστίθεται στο δημοσίευμα, γίνεται παραλληλισμός με την παρόμοια κατάσταση που υπήρξε στη Γερμανία, όπου καμία πλευρά δεν μπορούσε να πληρώσει το κόστος και σημειώνει ότι οι αποζημιώσεις δεν υπολογίστηκαν με βάση τις τιμές της αγοράς.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η άμεση αποπληρωμή των αποζημιώσεων θα οδηγήσει και στην κατάρρευση του τομέα των ακινήτων, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Στη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συζήτησε το θέμα αυτό, υπό το φως της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται η Κίπρις Ποστασί, με τον κ. Ακιντζί να διερωτάται προς την κ. Νούλαντ πώς θα μπορέσουν να επιτύχουν ένα «ναι» σ’ ένα δημοψήφισμα όταν ειπωθεί ότι στα πρώτα χρόνια (μετά τη λύση) θα έρθουν άσχημες μέρες στην οικονομία.

Από την πλευρά της η Αμερικανή αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι πίστευε πως θα χρειαζόταν «μονοψήφιος» αριθμός για το περιουσιακό, κάτω από 10 δις ευρώ, και πως είχε υπολογιστεί ότι το κόστος της λύσης θα ανέρχονταν συνολικά σε 20 με 30 δις ευρώ.

Πηγές: ΚΥΠΕ και cyprustimes.com (όπου δημοσιεύτηκε στις 19.8.2016). 
Φωτογραφία: Καταχόμενη Αμμόχωστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου