21 Αυγούστου 2016

Παγκόσμια Ημέρας Φάρων σήμερα

Όπως κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου, έτσι και φέτος γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων. Καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Φαροφυλάκων και στόχο την ενημέρωση των πολιτών γιά τη σημασία των φάρων αλλά και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοία, καθώς και την προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες.

Σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανοιχτούς για το κοινό τους φάρους σε 30 περιοχές της επικράτειας. 

Στην εικόνα, επάνω αριστερά, ο Φάρος Τουρλίτης στη Χώρα της Άνδρου: Ο Φάρος αυτός «πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε' τάξεως με φωτοβολία 11 ν. μίλια. Είναι πύργος στρογγυλός ύψους 5 μέτρων. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου. Το 1943 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού. Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή, ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.

Πηγή: Με στοιχεία από www.faroi.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου