23 Αυγούστου 2016

Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης

Ο σημαντικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, Ανδρέας Μπάρκουλης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» όπου και νοσηλευόταν. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς αλλά και εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. 

Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι απέκτησε άδεια άσκησης επαγγέλματος ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση, την ίδια χρονιά, ήταν στο έργο του Ζ.Ανούιγ, «Κορυδαλλός» στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Από τότε έως και το 1973 υπηρέτησε τα περισσότερα θεατρικά είδη συνεργαζόμενος με μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής του. 

Παράλληλα πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε πλήθος από κινηματογραφικές ταινίες. Ξεκινώντας τον κινηματογράφο από το 1957, όταν εμφανίστηκε στο πανί ως Δημήτρης Τουρκάκης στην «Μαρία Πενταγιώτισσα», μέχρι το 2001, πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 115 ταινίες. Μερικές από τις ταινίες που έπαιξε ο Ανδρέας Μπάρκουλης είναι: «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Μουσίτσα», «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Η θεία μου, η χίπισσα», «Μια τρελή τρελή σαραντάρα», «Διακοπές στην Αίγινα», «Το τρελοκόριτσο», «Ο Θύμιος τα κανε θάλασσα», «Το παραστράτημα μιας αθώας», «Ένας βλάκας και μισός», «Η σταχτοπούτα», «Χριστίνα», «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα», «Έγκλημα στην Ομόνοια», «Το δόλωμα», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Ένας άφραγκος Ωνάσης», «Κρίμα το μπόι σου», «Η εφοπλιστίνα», «Μ' αγαπάς;» κλπ. 

Επίσης εμφανίστηκε και σε σειρές στην τηλεόραση. Ένα μικρό διάστημα της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι. 
«Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Μια ατάκα που έμεινε
Υπήρξε ένας από τους γοητευτικότερους ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του '60. Λέγεται πως μια κοπέλα σε μια παρέλαση στο Καλλιμάρμαρο όταν τον είδε, φώναξε: «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης». Μια ατάκα που έμεινε στο πέρασμα των χρόνων.


Ο ηθοποιός είχε κάνει τρεις (κατά άλλους τέσσερις) γάμους. Ο πρώτος ήταν με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού και ο τελευταίος με την Μαίρη Μπάρκουλη, με την οποία (φωτογραφία επάνω) απέκτησαν ένα γιο, τον Νικόλα.

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου