24 Αυγούστου 2016

Με λαϊκίστικο λόγο θα εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

Πλησιάζει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και ο έλληνας πρωθυπουργός, ως είθισται, είναι αναγκασμένος να μιλήσει εκεί για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Όμως, με την κατάσταση της οικονομίας να έχει βαλτώσει και την προοπτική κάποιας σοβαρής ανάκαμψης, μετά την απαράδεκτη φοροεπιδρομή που προηγήθηκε, να μην φαίνεται στον ορίζοντα, τι θα μπορούσε να πει ο Αλέξης Τσίπρας; 

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην ΔΕΘ οικονομικά και πολιτικά αποδυναμωμένος, κάτι που όμως δεν θα αφήσει να φανεί. Θα αναζητήσει κάποιο success story περί "δίκαιης ανάπτυξης" στηριγμένος και πάλι στο δυναμικό λόγο του λαϊκισμού; Είναι μια άποψη. 

Κάτι ανάλογο διατυπώνει και ο Νίκος Βατόπουλος σε άρθρο του με τίτλο "Τα νέα κεφάλαια του λαϊκισμού", στην Καθημερινή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος σημειώνει: 

"Αν εξαιρέσει κανείς τη γνωστή, προβλέψιμη και ανακυκλούμενη λαϊκιστική ρητορεία, αναρωτιέται τι θα βρει να πουλήσει στο κοινό της η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της στη ΔΕΘ τον ερχόμενο μήνα. Προκύπτει, βεβαίως, το ερώτημα: Ποιος παίρνει άραγε στα σοβαρά τα κομματικά πυροτεχνήματα στη ΔΕΘ, όταν αυτή η παρωχημένη ελληνική γραφικότητα συμβαίνει το 2016, με τον κόσμο ολόγυρα να έχει αναποδογυρίσει τρεις φορές; Θα πρέπει να είναι κανείς είτε απελπιστικά αφελής είτε εξαιρετικά πωρωμένος για να πάρει τοις μετρητοίς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες. 


Αλλά επειδή σε αυτόν τον τόπο η πολιτική δεν παράγεται πλέον, αυτή εξαντλείται στην επικοινωνιακή της δύναμη ή έστω στην ικανότητά της να παραπλανήσει, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, προφανώς, να δώσει την εντύπωση μιας νέας αφετηρίας. Αλλωστε κάθε φορά που η κοινωνία αισθάνεται ασφυξία, εμφανίζεται ο δυναμικός λόγος του λαϊκισμού, που αφού πρώτα αναγνωρίσει τη δοκιμασία των πολιτών, τους ζητάει μετά να γίνουν συνοδοιπόροι στην πορεία ανόρθωσης της χώρας. Στο σημείο αυτό οι στρατευμένοι κλακαδόροι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και τα χειροκροτήματά τους θα δονήσουν την αίθουσα. Θα είναι μια στιγμή δικαίωσης. Και συγκίνησης.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι διαφορετική. Ακόμη και ο πιο αμετανόητος οπαδός αυτής της κυβέρνησης, όταν βρεθεί μόνος με τον εαυτό του, γνωρίζει καλά ότι το μέγεθος της εξαπάτησης και της αποτυχίας είναι δυσθεώρητο"...


Και ολοκληρώνει ο αρθρογράφος με την ακόλουθει φράση:

"Ας ετοιμαστούμε, όμως, και ας οπλιστούμε με υπομονή, καθώς την επόμενη περίοδο ο λαϊκισμός της κυβέρνησης θα είναι ένα ρομάντζο που θα μπει σε κάθε σπίτι. Μαζί με τους λογαριασμούς".


Πηγή: Με στοιχεία από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου