15 Φεβρουαρίου 2022

Τα «Ωραία» της Ημέρας 15.2.2022

Ειρωνικό σχόλιο Πούτιν: Τι ώρα είπαμε θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;

H κοινωνική απόσταση ανάμεσα σε Πουτιν και Δυτικούς ηγέτες.

Και ενώ η Δύση επιμένει πως η απειλή εισβολής στην Ουκρανία είναι άμεση (αναφέροντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία την 16η Φεβρουαρίου), η Ρωσία υποστηρίζει πως μέρος των δυνάμεών της επιστρέφει ήδη στις βάσεις του. «Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Πούτιν: Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;

Με ένα ειρωνικό σχόλιο αντέδρασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις αναφορές για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ειρωνευόμενος τις ημερομηνίες που αναδεικνύονταν από τη Δύση για την εισβολή, ο Ρώσος πρόεδρος διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»;

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσύρονταν σταδιακά από τις θέσεις τους, όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια, κάτι που σύμφωνα με τη Μόσχα συμβαίνει τώρα.

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, σε διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικαλέστηκε πληροφορίες, βάσει των οποίων σχεδιάζεται ρωσική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου: «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε μέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Πούτιν - Σολτς

H "κοινωνική απόσταση" του Πουτιν

Αρχισε σήμερα στο Κρεμλίνο, με φόντο τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
 
Και ενώ αναφέρεται ότι πολλά θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει τον Γερμανό καγκελάριο κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Σολτς δεν είδε κανέναν σκύλο* κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο. Κάθισε ωστόσο και εκείνος σε μεγάλη απόσταση από τον Πούτιν, στο περίφημο πια μακρόστενο τραπέζι στο οποίο έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος ηγέτης..

*Υπενθυμίζεται πως όταν η προκάτοχος του Σολτς στην καγκελαρία, Άνγκελα Μέρκελ, είχε επισκεφθεί το Σότσι το 2007 (πριν 15 χρόνια) για να συναντήσει από κοντά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τελευταίος είχε φέρει στη συνάντηση και τον σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ ονόματι Κόνι, αν και γνώριζε πως η Μέρκελ φοβόταν τα σκυλιά, με κάποιους σχολιαστές τότε να υποστηρίζουν πως το έκανε επίτηδες, προκειμένου «να πάρει τον αέρα» της Γερμανίδας.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάθισαν σ' ένα τραπέζι μήκους έξι μέτρων, ένα υγειονομικό μέτρο κατά της Covid που λαμβάνει το Κρεμλίνο έναντι των ξένων επισκεπτών του Πούτιν που έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν προς ένα ρωσικό πρωτόκολλο.

Όπως είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Σολτς αρνήθηκε να κάνει ένα ρωσικό τεστ PCR πριν από τις συνομιλίες, επιλέγοντας το τεστ να του το κάνει ένας γιατρός της γερμανικής πρεσβείας μέσα στο αεροπλάνο μετά την προσγείωση, πριν καν αποβιβαστεί.

Γι' αυτό ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως. «Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει το χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Πεσκόφ.


Τελικά, Πούτιν και Σολτς είχαν συνομιλίες που διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε τη μερική απόσυρση στρατευμάτων. Είμαστε «καταδικασμένοι» να μην επιτρέψουμε πόλεμο στην Ευρώπη, είπε ο Γερμανός καγκελάριος. «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», τόνισε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν που επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σολτς, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος –όπως υποστήριξε- ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ.

Πούτιν - Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κρατήθηκε σε απόσταση από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να υποβληθεί σε ρωσικό PCR τεστ για την Covid-19 πριν από τη συνάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε τότε ότι υπάρχει κατανόηση για τη στάση της γαλλικής πλευράς και ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με γνώμονα την προστασία του Πούτιν κατά τη συνάντηση, στην οποία οι δύο ηγέτες κάθησαν στις δύο άκρες ενός τραπεζιού μήκους 6 μέτρων.

Afirimeno.com 
Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου