21 Φεβρουαρίου 2022

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αριστερά – Δεξιά δεν πείθουν τους νέους

«Παρατηρώ στη νέα γενιά ένα “σφίξιμο”, σε κάποια πράγματα έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, σε άλλα έχουν μια αίσθηση ματαιότητας» λέει, μεταξύ πολλών άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο «Γεύμα με την Καθημερινή». Ένα απόσπασμα της συνέντευξης στη Μαρία Κατσουνάκη, σχετικά με την επιρροή σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο της πανδημίας, αλλά και κάποιες απόψεις του για Μητσοτάκη και Τσίπρα, στη συνέχεια:

– «… Ο καθένας θα πρέπει να ξαναβρεί τη μετά την πανδημία ανθρώπινη ταυτότητά του», γράφετε στο «πολιτικό ημερολόγιό» σας. Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η πανδημία σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο;

– Ξέρετε, σε παρόμοιες ερωτήσεις θυμάμαι την απάντηση του Τσου Εν Λάι όταν τον ρώτησαν για τη Γαλλική Επανάσταση. Είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να ειπωθεί κάτι! Θα έχει βάθος και μάκρος ο μετά την πανδημία χρόνος. Βλέπω μεγάλη επιρροή σε νοοτροπίες. Βλέπω μερικά θετικά, όπως την επανεξέταση της υγείας και της δημόσιας υγείας. Και άλλα αρνητικά, όπως το αίσθημα της ματαιότητας ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα. 

Ξέρετε το ανέκδοτο για τους οικονομολόγους; Οικονομολόγος είναι εκείνος που θα σου πει αύριο γιατί αυτό που προέβλεψε χθες δεν έγινε σήμερα! Είμαι πολύ διστακτικός για μακροπρόθεσμες προβλέψεις. 

Παρατηρώ στη νέα γενιά, στα παιδιά μου (τα δίδυμα είναι 18 χρόνων, η μεγάλη κόρη 21), ένα «σφίξιμο». Σε κάποια πράγματα έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί (για παράδειγμα στο θέμα του #MeToo), σε άλλα έχουν μια αίσθηση ματαιότητας και ένα φόβο. Υπάρχει κάτι αντιφατικό: κάτι συντηρικοποιείται και κάτι ριζοσπαστικοποιείται. Πιστεύω πάντως ότι το πολιτικό σύστημα (Αριστερά και Δεξιά) δεν έχει πείσει τους νέους ότι αξίζει τη συμμετοχή τους.

– Με την πανδημία πιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα, συνολικά, πήρε μαθήματα;

– Να σας πω, δεν περίμενα ότι το πελατειακό κράτος θα επέστρεφε στον βαθμό που επέστρεψε. Παρότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαι και πρόεδρος του φαν κλαμπ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πίστευα ότι σε αυτόν τον τομέα θα έκανε τη διαφορά.

– Ποιο καλό στοιχείο αναγνωρίζετε στον κ. Μητσοτάκη;

– Οτι ξέρει να διαλέγει συμβούλους. Δεν είναι λίγο.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν, κατά τη γνώμη σας, του Αλέξη Τσίπρα;

– Δύο. Εχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι! Και το δεύτερο, ο «τακτικισμός», που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες.

– Και ελάττωμα;

– Δύο. Εχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος. (...)

Πηγή (και ολόκληρη η συνέντευξη): kathimerini.gr
Εικονογράφηση: Τιτίνα Χαλματζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου