20 Φεβρουαρίου 2022

Πρέπει να κοιμόμαστε με τις κάλτσες;

Με ή χωρίς; Οι κάλτσες μας χωρίζουν όλους σε δυο στρατόπεδα: σε αυτούς που δεν μπορούν χωρίς αυτές στον ύπνο και αυτούς που τις απεχθάνονται. 
Τελικά, όμως, είναι καλό να τις φοράμε όταν κοιμόμαστε ή όχι;

Ξεκινώντας από τα θετικά, πρέπει να πούμε ότι οι κάλτσες στον ύπνο αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Αυτό με την σειρά του επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο πέφτει η θερμοκρασία του σώματος δίνοντας το σήμα στο σώμα να μπει σε φάση ύπνου, κάτι το οποίο συμβαίνει όταν ζεσταίνονται τα χέρια και τα πόδια. Τα άκρα μας, δηλαδή τα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά, είναι τα πρώτα που χάνουν θερμότητα, που σημαίνει πως οτιδήποτε επιταχύνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία είναι άκρως σημαντική για τον ύπνο. Οι κάλτσες, λοιπόν, μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα.

Η καλή κυκλοφορία του αίματος σημαίνει επίσης καλή ροή οξυγόνου σε μυς, πνεύμονες και καρδιά, ώστε να λειτουργούν επαρκώς. Συν τοις άλλοις, οι κάλτσες μπορούν να αποτρέψουν το σύνδρομο Raynaud, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα (τα δάχτυλα χεριών και ποδιών) αλληλεπιδρούν με τον κρύο καιρό και μουδιάζουν. Παρ’ όλο που αυτό το σύνδρομο δεν προκαλεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, συστήνεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε και οι κάλτσες είναι μια λύση.

Υπάρχουν, όμως, και αρνητικά. Με τον ίδιο τρόπο που οι κάλτσες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να δράσουν και αντίστροφα. Αν είναι πολύ σφιχτές, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ροής του αίματος, γι’ αυτό αν πρόκειται να φοράτε κάλτσες, προτιμήστε πιο χαλαρές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κακής υγιεινής, αν είναι και πάλι πολύ σφιχτές ή όχι και τόσο καθαρές, που σημαίνει ότι το πόδι δεν «αναπνέει» σωστά και αυξάνεται η πιθανότητα κάποιας μόλυνσης ή οσμών. Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλάζετε πάντα τις κάλτσες σας πριν τον ύπνο και διαλέξτε ένα ζευγάρι που φτιάχνεται με κατάλληλα υλικά όπως βαμβάκι, μπαμπού, μαλλί μερίνο ή κασμίρ.

Τέλος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από τη δροσιά στις εξάψεις και να οδηγηθούμε σε υπερβολικό αίσθημα ζέστης όταν φοράμε κάλτσες στον ύπνο. Αυτό συμβαίνει και πάλι αν οι κάλτσες μας δεν είναι από το κατάλληλο υλικό ώστε το πόδι να αναπνέει, με αποτέλεσμα η ζέστη που εκλύεται από την αγγειοδιαστολή να μην έχει από πού να διαφύγει κι έτσι να ζεσταίνεται υπερβολικά η περιοχή.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου