28 Φεβρουαρίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 28.2.2022

(Upd) Σ
υνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών. Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών. Οι δύο αντιπροσωπείες επιστρέφουν σε Κίεβο και Μόσχα για διαβουλεύσεις πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσική πόλη Γόμελ, σημειώνει το Ρωσικό πρακτορείο RIA. 

Νωρίτερα γράφαμε: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις Ουκρανίας - Ρωσίας στη Λευκορωσία. Οι συζητήσεις μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας, μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι 
υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νωρίτερα είχε ζητήσει από την Ε.Ε. να δεχθεί άμεσα την Ουκρανία ως μέλος της. «Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένας από εμάς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο -3,85% στις 28.2.2022Ισχυρές πιέσεις, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 918,58 μονάδων (-0,94%) και 878,08 μονάδων (-5,30%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες 8,41% στις 639,46 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 276,2 εκατ. ευρώ

Σύσκεψη για την οικονομία συγκάλεσε ο Πούτιν. Την ώρα που στα σύνορα της Λευκορωσίας οι εκπρόσωποι Ουκρανίας και Ρωσίας αναζητούν διπλωματική διέξοδο, στη Μόσχα «Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται στο Κρεμλίνο και ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. «Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες», συμπλήρωσε, με το Κρεμλίνο να δημοσιεύει λίγο αργότερα και σχετικό στιγμιότυπο.

Η Μόσχα απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε μια κίνηση - απάντηση στις σαρωτικές κυρώσεις από χώρες της Δύσης.

Δημοσκόπηση Pulse: Ανησυχούν οι Έλληνες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την έντονη ανησυχία του εκφράζει η πλειονότητα των πολιτών για τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει το 80% δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» (58%) και «ανησυχεί αρκετά» (22%) για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ένα επίσης συντριπτικό ποσοστό που φτάνει πάλι το 80% θεωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα «επηρεάσει πολύ» (48%) και θα «επηρεάσει αρκετά» (32%) την ελληνική οικονομία.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 16.274 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 70 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 25.860. Παράλληλα, σε 413 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 101.065 τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 16,1%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.421.664

Πιο νωρίς γράφαμε:

Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία.
 Υπό τον εφιαλτικό ήχο που παράγουν οι σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής ανέτειλε η πέμπτη ημέρα πολέμου στο Κίεβο. Πολλοί από τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας παραμένουν σε υπόγεια καταφύγια. Μπαράζ εκρήξων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας.
Aποστολές της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν σήμερα στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας.

H απαγόρευση κυκλοφορίας έληξε στις 8 το πρωί στο Κίεβο. Παρά τις εκρήξεις που ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις σειρήνες συναγερμού, αρκετά καταστήματα (παντοπωλεία και πρώτης ανάγκης) θα ανοίξουν και οι συγκοινωνίες θα επαναληφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο δήμαρχος του Μπερντιάνσκ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη του, που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα. Πρόκειται για πόλη 120.000 κατοίκων που ανήκει στην περιφέρεια Ζαπορίζια, και έχει θέση-κλειδί στον ουκρανικό Νότο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πλέον υπό τον απόλυτο έλεγχό τους ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, κι ενώ η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον στο πέμπτο 24ωρό της.

Διπλωματικές αποστολές της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν σήμερα στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας, για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών του Κιέβου. Έτοιμο το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα υποδεχθεί Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους. Τη φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία αξιώνει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν την εγκαταλείψει τη χώρα τους τουλάχιστον 422.000 Ουκρανοί πολίτες.

Ρωσία: Αύξηση επιτοκίων, πτώση στο ρούβλι. Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% (από το 9,5%) για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού. Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Απαγόρευση πτήσεων Ρωσίας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (Νotam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Η αεροπορική οδηγία εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ,  τη θλίψη του εκφράζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Η κ. Γιαννάκου πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 71 ετών. Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα. 

Κρήτη: Σεισμός 4,1% σημειώθηκε 43 χλμ. β/α της πόλης της Σητείας στην Κρήτη, στις 08:38 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Πηγές: Κυρίως kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου