8 Φεβρουαρίου 2022

Τι είπαν και πως το δικαιολόγησαν Δούκας και Λιβανός

Τις κυνικές αλλά και ψηφοθηρικές αναφορές τους, σχετικά με τις πυρκαγιές της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007, προπάθησαν (ανεπιτυχώς) να δικαιολογήσουν ο υπουργός μέχρι χθες Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και ο δήμαρχος Σπάρτης (και υφυπουργός Οικονομίας σε κυβέρνηση της ΝΔ τότε) Πέτρος Δούκας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη στις 2 Φεβρουαρίου για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό. Δηλώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από κυβέρνηση και του Πέτρου Δούκα από κόμμα.

Τι είπε και η εξήγηση που έδωσε ο Πέτρος Δούκας

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, σύμφωνα με σχετικό βίντεο*, ακούγεται εντελώς κυνικά να λέει:

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…».

Κάποιοι εκ παρευρισκόμενων ακούγονται να σχολιάζουν «όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά» και «έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ενώ ο δήμαρχος Σπάρτης, τότε υφυπουργός Οικονομίας σε κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνει: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% και θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Προσπαθώντας να δικαιολόγήσει τα αδικαιολόγητα ο Πέτρος Δούκας, έδωσε τη δική του εξήγηση λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ένα καθ’υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση! Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλου μου. Του ζητάω συγνώμη!»...

«Ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς• μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό»...

Τι είπε και η εξήγηση που έδωσε ο Σπήλιος Λιβανός

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό βίντεο*, ένα στέλεχος φαίνεται να παρεμβαίνει για να επισπεύσει ο κ. Δούκας την κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό και τότε παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, λέγοντας:

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους γελούν.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Σπήλιος Λιβανός δίνει και αυτός τη δική του εξήγηση αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...
»

Τώρα, ποιος είναι δυνατόν να αποδεχτεί των δυο τις εξηγήσεις; Ίσως, ούτε και οι ίδιοι! Παράλληλα, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κόμματος, παρά την απομάκρυνσή τους, έχει σοβαρά πληγεί.

afirimeno.com
Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=yagM_m1NYS8&t=58s
Σχετική ανάρτηση:
Εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου