15 Φεβρουαρίου 2022

Ισπανία: Χωριό-«φάντασμα» αναδύθηκε από λίμνη εξαιτίας της ξηρασίας

Ένα χωριό-«φάντασμα» που αναδύθηκε εξαιτίας της ξηρασίας η οποία άδειασε σχεδόν μια τεχνητή λίμνη στα σύνορα Ισπανίας-Πορτογαλίας, προσελκύει πλήθος τουριστών με τα απόκοσμα, γκρίζα ερείπιά του. Εικόνες και βίντεο:

Καθώς η στάθμη της λίμνης έπεσε στο 15% της χωρητικότητάς του, αποκάλυψε τα ίχνη της ζωής του χωριού Αθερέδο (Aceredo) στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας, που πλημμύρισε το 1992 για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Άλτο Λινδόσο (Alto Lindoso).


«Είναι σαν να παρακολουθώ μια ταινία. Έχω ένα αίσθημα θλίψης», δήλωσε στο CNN, ο 65χρονος συνταξιούχος Μαξιμίνο Περέζ Ρομέρο από την A Coruna. «Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό θα συμβεί με την πάροδο των ετών λόγω της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.


Περπατώντας στο λασπώδες έδαφος που έχει ραγίσει από την ξηρασία σε ορισμένα σημεία, οι επισκέπτες βρήκαν μερικώς κατεστραμμένες στέγες, τούβλα και ξύλινα συντρίμμια που κάποτε αποτελούσαν πόρτες ή δοκάρια, ακόμη και μια βρύση με νερό που έτρεχε ακόμη από έναν σκουριασμένο σωλήνα. Κιβώτια με άδεια μπουκάλια μπύρας ήταν στοιβαγμένα δίπλα σε αυτό που κάποτε ήταν καφετέρια και ένα σχεδόν καταστραμμένο παλιό αυτοκίνητο σκούριαζε δίπλα σε έναν πέτρινο τοίχο.

Βίντεο: Ghost village emerges in Spain as drought dries out reservoir

Η Μαρία ντελ Κάρμεν Γιάνεθ, δήμαρχος της κοινότητας Λόμπιος, στο οποίο ανήκει το χωριό Αθερέδο, απέδωσε την κατάσταση στην έλλειψη βροχόπτωσης τους τελευταίους μήνες, ιδίως τον Ιανουάριο, αλλά και στην «επιθετική εκμετάλλευση» από την πορτογαλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΕDP, η οποία διαχειρίζεται την τεχνητή λίμνη.

Πηγές: ertnews.gr, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου