14 Φεβρουαρίου 2022

Του Αγίου Βαλεντίνου, με αρκετή δόση χιούμορ!

Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο, την ημέρα των ερωτευμένων. Μια επιλογή από σχόλια με χιούμορ απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λίγα λόγια για την ημέρα:

Επάνω αριστερά:
Dimitris Georgopalis
Όταν σου την πέφτει η ακρίβεια και η κυβέρνηση κρατάει το φανάρι...
Realnews #Valentinesday

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, που γιορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους που έλαβαν χώρα στις 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Από τη Βικιπαίδεια.

NaturalBornBlond@Zygos05 
-Αγάπη μου, τι θα μου πάρεις για του Αγίου Βαλεντίνου;
-Ένα εικοσάρικο από το πορτοφόλι σου για να βάλω βενζίνη…

christosred@carkhedon 
-Αγάπη μου θα σου κάνω δώρο τα πάντα. 
-Α κατάλαβα πάλι αρκουδάκι θα μου φέρεις #ValentinesDay2022

Peter Brookes@BrookesTimes 
My cartoon Saturday @TheTimes on a #PartyGate Valentine from #CressidaDick.

Πρίγκιπας@mikros_prigkipa 
-Μωρό μου σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου, χρόνια μας πολλά.
-Τον Άγιο Βαλεντίνο τον δημιούργησαν οι πολυεθνικές μωρό μου για να μαζεύουν χρήμα.
-Ξέχασες να μου πάρεις δώρο;
-Ναι.
#ValentinesDay2022

Ma maria@dmkbg 
-Δεν του άρεσε το δώρο που του πήρα για του Αγίου Βαλεντίνου και με χώρισε!
-Τι του πήρες;;;
-Βέρες..


jiovanni@kominozoglou 
Του Αγιου Βαλεντινου γιορταζουν οσες εχουν ενα γκομενο. Οσες εχουν περισσοτερους γιορταζουν των Αγιων Παντων #ValentinesDay2022

Και το σημερινό #ValentinesDay #GoogleDoodle!

Πίσω από τη ρόδινη εικόνα της ημέρας, κρύβεται μια μυστηριώδης -και φρικαλέα- ιστορία αποκεφαλισμού και διασκορπισμού μελών ενός σώματος σε όλη την Ευρώπη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος
(από kathimerini.gr και National Geographic)
Ο θρύλος του είναι μάλλον ένα μείγμα από τη ζωή πολλών Ιταλών ιερέων με το όνομα Βαλεντίνος, με κανέναν από αυτούς να μην έχει πιθανότατα εμπνεύσει στην πραγματικότητα τον ετήσιο εορτασμό των ερωτευμένων. Ιστορικά κείμενα δείχνουν ότι τρεις άγιοι με το όνομα Βαλεντίνι πέθαναν στις 14 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του τρίτου αιώνα, με ελάχιστες πληροφορίες για τον καθένα, σύμφωνα με τη Λίζα Μπίτελ, καθηγήτρια θρησκευμάτων και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και μια από τις κορυφαίες ειδικές στον κόσμο όσον αφορά τον Άγιο Βαλεντίνο.
Ένας από αυτούς τους Αγίους Βαλεντίνους χάθηκε στην Αφρική. Ένας άλλος ήταν ιερέας που αποκεφαλίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο Γότθικο. Ο τρίτος ήταν επίσκοπος του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία, όπου τα λείψανά του προσελκύουν τους πιστούς στη Βασιλική του Αγίου Βαλεντίνου. Και αυτός αποκεφαλίστηκε επίσης από τον Κλαύδιο Γότθικο. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να αποκεφαλίστηκαν και οι δύο Βαλεντίνοι. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό το φρικώδες περιστατικό «ήταν ένας μόνο θρύλος που “έσπασε” σε δύο», λέει η Μπίτελ. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος από αυτούς τους αγίους έκανε πράξεις που προήγαγαν τον ρομαντισμό. Αντίθετα, η 14η Φεβρουαρίου ξεκίνησε ως μια θρησκευτική γιορτή που σηματοδοτούσε την εκτέλεση του Αγίου Βαλεντίνου. 

Πηγές: Με στοιχεία από twitter.com, el.wikipedia.org, kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
14 Φεβρουαρίου 2021: Του Αγίου Βαλεντίνου με αγάπη και χιούμορ
14 Φεβρουαρίου 2019: Του Αγίου Βαλεντίνου, με χιούμορ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου