24 Φεβρουαρίου 2022

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που διέταξε στις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολεμικά μέτωπα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς η ρωσική επιχείρηση είναι πολύπλευρη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους Ουκρανούς στα όπλα. Πυραυλικές επιθέσεις και εκρήξεις αναφέρθηκαν σε μεγάλες Ουκρανικές πόλεις. Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς, ενώ οι Ουκρανοί πολίτες εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η Δύση εξέφρασε την οργή της, και προειδοποίησε για νέο κύμα κυρώσεων, εξαιρετικά πιο αυστηρών.

Ευρείας κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε «στρατιωτική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε «απειλές από την Ουκρανία» και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη. Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε "εκτός λειτουργίας" αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. "Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις", έγραψε στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Στόχος: Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας

Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφή όσα ζητάει από την Ουκρανία: Αποστρατιωτικοποίηση, ουδετερότητα, μη-εγκατάσταση εκεί επιθετικών όπλων.

Για την Ρωσία οι αναφορές περί ρωσικής «κατοχής» της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτες». Ο Πούτιν θα αποφασίσει πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανάλογα με τις εξελίξεις στο έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι η ανάγκη να καθαριστεί η χώρα από τους φιλοναζιστές. «Ιδανικά, η Ουκρανία θα πρέπει να απελευθερωθεί, να καθαριστεί από τους Ναζί, τους φιλοναζιστικούς ανθρώπους και τις ιδεολογίες», είπε.
·
Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, καταδικάζει την επίθεση στην Ουκρανία, καλεί την Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της, ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

Ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, επίθεση σε μέλος θα θεωρηθεί ως επίθεση σε όλα τα μέλη, αναφέρει ενώ προειδοποιεί ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα.

Γ. Οικονόμου: Συνεργασία με εταίρους για κοινή αντίδραση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία. Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συνεργάζεται με τους εταίρους της για κοινή αντίδραση. Κρατάμε στραμμένο το βλέμμα στους ομογενείς μας, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη. Έχει εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια, όπως είπε.

Πρώτες επιπτώσεις στην αγορά:

Οι παγκόσμιες αγορές συγκλονίστηκαν την Πέμπτη με την είδηση ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία, μια επίθεση που φαίνεται να είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι αναμενόταν. Μαζικές ρευστοποιήσεις σαρώνουν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε πλήρη κατάρρευση το χρηματιστήριο της Μόσχα.

Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν το πρωί σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext. Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς, μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Sell off στα χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στα μέσα περίπου της συνεδρίασης ο
 DAX στη Φραγκφούρτη καταγράφει βουτιά 4,6%, στο -3% είναι ο FTSE στο Λονδίνο, το Παρίσι υποχωρεί κατά 5%, όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Απώλειες σχεδόν 6% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τις τράπεζες στο -9%. 

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας. Στην αγορά ενέργειας, η τιμή του μπρεντ ενισχύεται περίπου 7% στα 104 δολάρια το βαρέλι. Άλμα 6% και για το αμερικανικό αργό που έχει φτάσει στα 97,5 δολάρια το βαρέλι. Εκρηκτική είναι η αύξηση για τις τιμές του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης στο Άμστερνταμ ενισχύθηκε έως και 41% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είναι φανερό ότι η
 ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σεισμό και στις αγορές.

Πηγές: Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου