25 Φεβρουαρίου 2022

Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση με +4,4% μετά το χθεσινό -6,4%

Μετά τη χθεσινή Βουτιά 6,4% στο Χρηματιστήριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επέστρεψε σήμερα η διάθεση για ρίσκο, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν υπερβολική την χθεσινή πτώση. 

Έτσι, με άλμα που έφτασε τις 40 μονάδες "απάντησε" το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) σήμερα στη χθεσινή βουτιά των 60 περίπου μονάδων, ενώ παράλληλα 
έδωσε και το μήνυμα ότι σε λίγες μόνο συνεδριάσεις μπορεί να καλύψει τη ζημιά που προκαλείται στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε σήμερα με κέρδη 4,38% στις 927,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του +1% και +4,71%. Ο τζίρος ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,29%, στις 2.257,96 μονάδες, ενώ 
ο Mid Cap ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +5,51% και στις 1.565,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,91% στις 698,18 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 25.2.2022

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,01%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,42%, ενώ η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 4,22%.

Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν σήμερα ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες στις μεγάλες αγορές να σημειώνουν σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 3,67%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο άνοδο 3,91% και ο CAC στο Παρίσι ήταν στο +3,16%. Ανοδικά επίσης κινούνται και οι δείκτες στη Wall Street.

Η τελευταία εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πως το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Ωστόσο, το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν τη λήξη της πολεμικής διένεξης στην Ουκρανία η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές. Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε δει καμιά αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε ευρεία έκταση που να δικαιολογεί μια μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 7,86%, με τις Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Aegean και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 6%. Κέρδη άνω του 5% σημείωσαν οι Λάμδα, ΕΛΧΑ και Motor Oil και άνω του 4% οι Μυτιληναίος, Alpha Bank και Coca Cola. Η άνοδος σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Titan και Quest ξεπέρασε το 3%, ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,63%, ενώ ΟΤΕ και ΟΛΠ σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Jumbo.

Afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr

Σχετική ανάρτηση:
Βουτιά 6,4% στο Χρηματιστήριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου