12 Φεβρουαρίου 2022

Η ανεπίτρεπτη άγνοια των ηγετών σήμερα και χθες

Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν μια ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, «μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή» δήλωσε χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ενώ είχε προηγηθεί η ευθεία έκκληση του Προέδρου Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, που 
βρίσκεται στη μέγγενη των ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται ταυτόχρονα στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορά της. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για να αποταπεί η εισβολή και σύγκρουση, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει σήμερα νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μέσα στο παγερό αυτό κλίμα που επικρατεί διεξήχθη την Πέμπτη και η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας, κάτι που κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση 
(φωτογραφία επάνω αριστερά). Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου επικαλέστηκε την γκάφα της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών, Λις Τρας, ως δείγμα για την άγνοια των Δυτικών ηγετών γύρω από την πραγματική κατάσταση στην περιοχή. «Αυτή είναι η πραγματικότητα μέσα στην οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση για το ολίσθημα της Τρας.

Οπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε την Πέμπτη η επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τη ρώτησε αν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ, δύο περιοχές της νότιας Ρωσίας όπου διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια. Η Τρας απάντησε ότι το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτές τις περιοχές ως ρωσικές, θεωρώντας ότι ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού πρεσβευτή στη Μόσχα για να διορθωθεί η παρεξήγηση*.

Φυσικά, αυτή η αδικαιλόγητη άγνοια των ηγετών δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Ας θυμηθούμε και κάποια παλίοτερα δικά μας, τοπικού μόνο ενδιαφέροντος, όπως το: «στη Λέσβο, στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου» (Τσίπρας) ή το: «λαέ τη Λακωνίας» από την Καλαμάτα (Παπανδρέου σε προεκλογική συγκέντρωση) και την άμεση (κατόπιν υποδείξεως) διόρθωσή του σε: «λαέ τη Λακωνίας επαναλαμβάνω, γιατί ως τη Λακωνία ακούγεται η φωνή μας από εδώ την Καλαμάτα»!

Takis Ant για το afirimeno.com
*Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου