8 Φεβρουαρίου 2022

Για τη διάσωση της ιστορικής πέτρινης Γέφυρας της Καρύταινας

Την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη διάσωση της ιστορικής πέτρινης Γέφυρας της Καρύταινας, μία από τις εμβληματικότερες μεσαιωνικές γέφυρες της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ως δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικό έργο της εποχής, επισήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή.

Η Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσε τις φθορές και τις βλάβες που παρουσιάζει η Γέφυρα της Καρύταινας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο, και αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης που έχει ήδη δρομολογήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάθεσης των μελετών, ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του Φεβρουαρίου 2022, όπως είπε.

Να θυμίσουμε ότι 
ιστορική πέτρινη Γέφυρα της Καρύταινας, στον Αλφειό ποταμό, απεικονιζόταν και στο δραχμικό πεντοχίλιαρο: 

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. Ο οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για το μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Βικιπαίδεια

Πηγή: Με πληροφορίες από culture.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου