16 Φεβρουαρίου 2022

Το μαρμάρινο μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και τα αξεπέραστα ρήγματα

Το παράλογα μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι βρίσκεται στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας. Και ο Σολτς, την Τρίτη το μεσημέρι, κάθησε εκεί ακριβώς απέναντι από τον Πούτιν, αλλά μέτρα μακριά, όπως ακριβώς και ο Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάσα ύφεσης από τη συνάντηση Σολτς-Πούτιν. Σχετικά σχόλια από το γερμανικό τύπο που μεταδίδει η Deutsche Welle:

Μετά είναι όπως και πριν, συνηθίζεται να λέγεται μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Με νικητές και ηττημένους σε έναν πόλεμο νεύρων, όπως εύστοχα παρατηρεί πρωτοσέλιδα η εφημερίδα Die Welt. Αλλά υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μετά τη χθεσινή συνάντηση Σολτς-Πούτιν στο Κρεμλίνο, που αποτελεί και το βάπτισμα του πυρός στην εξωτερική πολιτική για τον Γερμανό καγκελάριο; Η απάντηση δυσκολεύει τους Γερμανούς σχολιαστές.

"Εάν κάποιος αναζητήσει ένα σύμβολο για τη νεαρή εξωτερική πολιτική του καγκελάριου, θα το βρει σε ένα έπιπλο" επισημαίνει με δόση ειρωνείας ο αρθρογράφος. "Όλα είναι πάνω στο τραπέζι, είναι η στάνταρντ απάντηση που έχει δώσει εκατοντάδες φορές ο Σολτς στην ερώτηση, εάν η Γερμανία, ακόμη και σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Ουκρανία, θα διατηρήσει τη λειτουργία του αγωγού μέσω της Βαλτικής, αλλά απέφευγε συστηματικά να τον κατονομάσει. Την Τρίτη το μεσημέρι ο Σολτς κάθισε λοιπόν στο τραπέζι. Είναι παράλογα μεγάλο. Το μαρμάρινο έπιπλο, με προέλευση από την Ιταλία, βρίσκεται στην καρδιά της ρωσικής εξουσίας. Και ο Σολτς κάθεται ακριβώς απέναντι από τον Πούτιν, αλλά μέτρα μακριά λόγω πανδημίας. Αυτό που πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζε με σάτιρα συμβολίζει την παράνοια του Ρώσου προέδρου για το ενδεχόμενο να κολλήσει κορωνοϊό". Εικόνες που σε περίοδο που διακυβεύεται η ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη αποτυπώνονται και αποκτούν άλλη ιδιαίτερη σημειολογία.


Και επί του περιεχομένου; Καταρχήν εύσημα στον Σολτς δίνει αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Ο καγκελάριος πήγε πολύ καλά προετοιμασμένος στη συζήτηση με τον Πούτιν" σημειώνει. "Μυήθηκε στις λεπτομέρειες των συμβολαίων (ΣΣ σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου), συνομίλησε με Γερμανούς και ξένους ειδικούς για τη Ρωσία, δια ζώσης και διαδικτυακά. Ακόμα και με την προκάτοχό του Άγκελα Μέρκελ αντάλλαξε απόψεις για τον Πούτιν, η οποία τον ξέρει από άπειρες συναντήσεις και τηλεφωνήματα των τελευταίων 16 χρόνων, καλύτερα από τους περισσότερους δυτικούς πολιτικούς". 

Αλλά γρήγορα γίνεται σαφές, όπως επισημαίνει στο σχόλιό της διαδικτυακά η Tagesschau.de, ότι τις εκτιμήσεις των δύο ηγετών χωρίζουν κόσμοι ολόκληροι. "Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν επί μήνες και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προσεγγίσουν η μια την άλλη, προς το παρόν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ξεπεραστούν τα ρήγματα. Είναι αδύνατο για τη Δύση να ανταποκριθεί στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Πούτιν για ματαίωση της προς ανατολάς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι δεν αρκείται σε προφορικές υποσχέσεις της Δύσης, πως επιμένει σε γραπτές εγγυήσεις ότι στο ορατό μέλλον το ΝΑΤΟ δεν θα προχωρήσει σε διεύρυνση προς ανατολάς, " … Ο Σολτς απέδειξε στη Μόσχα διπλωματική επιδεξιότητα και ανάστημα απορρίπτοντας μάλιστα και το αφήγημα του Πούτιν που παρουσίασε το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

Στην επόμενη ημέρα στρέφει το βλέμμα του ο σχολιαστής της Südwest Presse που κυκλοφορεί στην πόλη Ουλμ. "Μπορούμε να κάνουμε λόγο για ύφεση μετά την επίσκεψη Σολτς; ΄Η ξεκινά σήμερα παρά τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων ένας πόλεμος κατά της Ουκρανίας, όπως προφητεύουν αμερικανικές πηγές"; διερωτάται. "Το πρώτο θα ήταν μια ευτυχής σύμπτωση, το δεύτερο μια καταστροφή για τη διπλωματία. Από διπλωματικούς διαύλους στέλνονται σήματα ότι η Ουκρανία θα ήταν διατεθειμένη να παγώσει την επιθυμία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει τη Ρωσία από τα επιθετικά της σχέδια. Βέβαια το τίμημα θα ήταν ψηλό, γιατί έτσι παραιτείται από τμήμα της κυριαρχίας της. Για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη στην Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις, στις οποίες όλοι θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις".

Και ένα ακόμη δημοσίευμα στη Deutsche Welle (απόσπασμα):


Ανάσα ύφεσης από τη συνάντηση Σολτς-Πούτιν

Στην τελευταία παρατήρηση της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο ο Γερμανός καγκελάριος συνόψισε μια εξαντλητική συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες. "Διαπιστώσαμε διαφορές απόψεων, αλλά και πολλά μικρά κοινά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε" τόνισε ο Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του ότι "ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο καιρό βρισκόμαστε στα αξιώματά μας πιθανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε". Και με ένα υπομειδίαμα πρόσθεσε: "Δεν ξέρω πόσο καιρό ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει στο αξίωμά του, εγώ πάντως αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά όχι αιώνια".

Προηγήθηκε η εμφατική δήλωση του Πούτιν ότι "θέλουμε να ξέρουμε από τώρα εάν η Ουκρανία θα γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, θέλουμε να λαμβάνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες μας και οι προβληματισμοί μας". Δύο εντελώς διαφορετικοί συνομιλητές, σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, που όμως βρήκαν παρόλα αυτά τον τρόπο να ανταλλάξουν απόψεις... 

"Για εμας τους Γερμανούς, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι βιώσιμη ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται όντας απέναντι στη Ρωσία, αλλά μαζί με τη Ρωσία. Ως προς αυτό είναι όλοι σύμφωνοι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ" τόνισε ο Σολτς. "Γι αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό να βρούμε λύση, όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή. Αρνούμαι να την χαρακτηρίσω αδιέξοδη. Για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο" υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός καγκελάριος.

"Στην ερώτηση εάν θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι, φυσικά και δεν τον θέλουμε, ανήκω κι εγώ στη ίδια γενιά του καγκελάριου" είπε από τη δική του πλευρά ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη έχει γίνει ήδη πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα χωρίς την έγκριση των ΗΕ για να συμπληρώσει ο Σολτς ότι επρόκειτο για κάτι άλλο, για "γενοκτονία". "Και στο Ντόμπας γενοκτονία γίνεται" έσπευσε να απαντήσει ο Ρώσος πρόεδρος. Παράλληλα κάλεσε τη Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο για να εφαρμόσει το σχέδιο ειρήνης του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι έχει υποβάλλει προτάσεις για μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη Δύση σε θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. "Είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Στο κομμάτι του ενεργειακού ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπογραμμίζοντας ότι σταθεροποιεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. "Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον πρότζεκτ χωρίς πολιτικό χρώμα. Παράλληλα η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διοχετεύσει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας και μετά το 2024" είπε. 

Πηγή: Deutsche Welle
https://p.dw.com/p/475Xx και https://p.dw.com/p/474M4

Αναρτήσεις μας σχετικά με το "μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι":
Τα «Ωραία» της Ημέρας 15.2.2022
Η Γελοιογραφία της Ημέρας 15.2.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου