1 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Καταστράφηκε το Antonov AN-225, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το Antonov AN-225, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Το «Mriya»- όνειρο στα ουκρανικά- ήταν σταθμευμένο στο αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, όπου δέχθηκε επίθεση από «Ρώσους κατακτητές», σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, που υποστήριξαν ότι θα το ξανακατασκευάσουν.

«Η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε το “Mriya” μας, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν το όνειρό μας για μια ισχυρή, ελεύθερη και δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Θα υπερισχύσουμε», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Dmytro Kuleba @DmytroKuleba
This was the world’s largest aircraft, AN-225 ‘Mriya’ (‘Dream’ in Ukrainian). Russia may have destroyed our ‘Mriya’. But they will never be able to destroy our dream of a strong, free and democratic European state. We shall prevail!

Η καταστροφή του αεροσκάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Η εταιρεία Antonov ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την «τεχνική κατάσταση» του αεροσκάφους, μέχρι να γίνει επιθεώρηση από ειδικούς.


Η κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, που διαχειρίζεται το Antonov, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι το αεροσκάφος καταστράφηκε, αλλά θα ξανακατασκευαστεί, με κόστος που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα απαιτήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από πέντε χρόνια», ανέφερε η ανακοίνωση. «Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δαπάνες θα καλυφθούν από τη Ρωσία, που προκάλεσε από πρόθεση ζημιά στην ουκρανική αεροπορία», επεσήμανε ακόμη.

Το αεροπλάνο ήταν σταθμευμένο κοντά στο Κίεβο, στις 24 Φεβρουαρίου, και γινόταν συντήρηση. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Antonov Airlines, ένας από τους κινητήρες είχε αποσυναρμολογηθεί για επισκευές και το αεροπλάνο δεν μπορούσε να απογειωθεί εκείνη την ημέρα, παρότι δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές», ανέφερε.


Οι ρωσικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι κατέλαβαν την Παρασκευή το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, όπου βρισκόταν το AN-225. Δορυφορικές εικόνες από την Maxar Technologies δείχνουν σημαντικές ζημιές σε τμήμα του υπόστεγου στο οποίο ήταν σταθμευμένο το αεροπλάνο. Επίσης, σύστημα της NASA εντόπισε πολλές φωτιές στο αεροδρόμιο, μεταξύ άλλων στο εν λόγω υπόστεγο. Δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για πραγματικές φωτιές ή εκρήξεις από πυραύλους.

Αν επιβεβαιωθεί η καταστροφή του An-225, μπαίνει ένα τέλος στο αεροσκάφος που μετρούσε πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Έως σήμερα παραμένει το πιο βαρύ αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Με έξι κινητήρες turbofan, έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 250 τόνους και έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος σε υπηρεσία.

Μόνο ένα An-225 κατασκευάστηκε από την εταιρεία Antonov, που έχει έδρα στο Κίεβο, η οποία το σχεδίασε. Έκανε την πρώτη του πτήση το 1988 και από τότε είναι σε υπηρεσία.

Πηγές: lifo.gr , cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου