2 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 2.3.2022

Έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία
και οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό στον Κίεβο, εντείνουν τις επιθέσεις στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, ενώ υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη Χερσώνα.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, ανέφερε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων αυξάνεται και πλησιάζει όλο και περισσότερο τα όρια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. 
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.
Η Μαριούπολη, είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία και οι αρχές δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες.

Λαβρόφ: Ενας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος. Σε νέες, συγκεκαλυμμένες απειλές προχώρησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο RIA, o Λαβρόφ είπε ότι εάν ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα περιελάμβανε χρήση πυρηνικών όπλων και θα ήταν καταστρεπτικός. Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας «θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα». 
Εκατοντάδες εργάτες και κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν την πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ενερχοντάρ στα νότια της Ουκρανίας καθώς -οι ρωσικές μονάδες προωθούνται προς τα εκεί.

Κρεμλίνο: Έτοιμη η Ρωσία για περισσότερες συνομιλίες με την Ουκρανία σήμερα. «Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι "ελπίζει" πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων προτού μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Μητσοτάκης: Με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», «πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και αποφασισμένη μαζί με τους συμμάχους της, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια, να μην επιτρέψει τα σύνορα της Ευρώπης να αλλάξουν, ούτε ο κόσμος να ξαναγνωρίσει βία και ζώνες επιρροής», ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μπάιντεν: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό όλων των εποχών ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος στα ύψη με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα και περισσότερο από το 5,6% της μέσης εκτίμησης των οικονομολόγων. 

Υψηλό δεκαετίας για το πετρέλαιο – Τιμές-ρεκόρ σε φυσικό αέριο και αλουμίνιο. Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, φθάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ενώ το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 15.557 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 57 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 25.972. Παράλληλα, σε 399 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 297.556 εργαστηριακά τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 5,22%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.454.429.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου