1 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 1.3.2022

(upd)
Ζελένσκι στην Ευρωβουλή: Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας. «Είναι τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, είναι βαρύ το τίμημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παρέμβασή του, εξ αποστάσεως, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ τόνισε πως η Ουκρανία αγωνίζεται για να γίνει ισότιμο μέλος της Ε.Ε. και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό της χώρας του. «Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, ότι δεν θα μας εγκαταλείψετε. Ότι είστε Ευρωπαίοι. Έτσι, η ζωή θα νικήσει τον θάνατο» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, με τους ευρωβουλευτές να τον χειροκροτούν όρθιοι κατά το κλείσιμο της ομιλίας του.

Κ. Μητσοτάκης για Ουκρανία: Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. «Παράλογη » χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, και τόνισε πως η χώρα μας «ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνει και τώρα». «Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντί τους» επισήμανε. Στρέφοντας στη συνέχεια τα βέλη του προς την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Ραφάλ έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας.

Αλ. Τσίπρας: Να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να θέσουμε κοινούς στόχους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπογράμμισε πως οφείλουν όλοι να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, χωρίς και σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ. «Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατραπεί σε εμπλεκόμενη του πολέμου; σε τέτοιες ώρες ευθύνης, δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, να αποφασίζετε από μόνος σας» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Δεκάδες διπλωμάτες μποϊκοτάρουν την ομιλία του Λαβρόφ στον ΟΗΕ. Δεκάδες διπλωμάτες, κυρίως της Δύσης (από ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο) αποχώρησαν από την αίθουσα την ώρα της ομιλίας του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απευθύνθηκε στον ΟΗΕ μέσω βιντεοκλήσης, αφού, όπως καταγγέλλει η ρωσική πλευρά, δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκεί επειδή δεκάδες χώρες έχουν ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο τους για τα ρωσικά αεοσκάφη.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 17.176 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.914 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 408 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 466.528 εργαστηριακά τεστ (PCR και rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,68%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.438.872.

Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Απόψε είμαστε όλοι Ουκρανοί». Λίγο πριν τις 18.00 το πλήθος άρχισε να συρρέει ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα φοιτητών, εργαζόμενων και διανοούμενων για τη συμμετοχή σε μια διαδήλωση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στις 18.30, το εσωτερικό της πλατείας είχε γεμίσει και λίγα λεπτά μετά καλωσόρισε το πλήθος η Ελληνοουκρανή Αλόνα Τατάροβα από το ΚΕΦίΜ και ο επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης Πανκς, Βασίλης Αποστολόπουλος, λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό.

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγάλη ήταν και σήμερα η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δείχνει να έχει εξαντλήσει τις αντοχές του απέναντι στους ισχυρούς γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και τις αβέβαιες προεκτάσεις των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,82% στις 866,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 890,10 μονάδων (-0,17%) και 859,21 μονάδων (-3,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,01 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,78% στις 602,52 μονάδες. Μεγάλη επίσης πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Νωρίτερα γράφαμε:

Έκτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία. Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας και στο Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με το ξημέρωμα της Τρίτης να βρίσκει τις σειρήνες να ηχούν ακατάπαυστα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Τεράστια οχηματοπομπή με ρωσικά τεθωρακισμένα, μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, προχωρά προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, της Χαρκίβ (Χάρκοβο), δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η πόλη δεν έχει πάψει να βάλλεται από το ρωσικό πυροβολικό.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πλέον να έχουν υπό πλήρη έλεγχο την πόλη της Χερσόνας, στην νότια Ουκρανία.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία, «συνολικά από την Πέμπτη» έχουν φτάσει στη χώρα «350.000 πρόσφυγες» επεσήμανε ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.

Ουκρανικό επιτελείο: Περίπου 6.000 Ρώσους στρατιώτες ισχυρίζεται η Ουκρανία ότι έχει «εξουδετερώσει» στις πέντε πρώτες μέρες του πολέμου, με τους 5.710 από αυτούς να είναι νεκροί και 200 κρατούμενοι. Σχετικές εκτιμήσεις έχει αναφέρει και η βρετανική κυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι συνολικές εκτιμώμενες απώλειες των Ρώσων σε υλικό από τις 24 Φεβρουαρίου έως το πρωί της 1ης Μαρτίου ανήλθαν σε 29 κατεστραμμένα αεροσκάφη, άλλα τόσα ελικόπτερα, 198 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 846 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης , 77 συστήματα πυροβολικού, επτά συστήματα αεράμυνας, 24 συστοιχίες πυραύλων MLRS, 60 τεθωρακισμένα οχήματα με καύσιμα και λιπαντικά, καθώς και δεκάδες άλλα οχήματα.

Βουλή: Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία καλείται να διερευνήσει, σήμερα Τρίτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας. Με τη διαδικασία των «ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στις 11.00 το Σώμα, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Στη συζήτηση αναμένεται να κυριαρχήσουν, εκτός από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, και οι ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού. 

Εμβόλιο της Novavax: Ανοίγει σήμερα Τρίτη η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax και το Σάββατο 5 Μαρτίου θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax, αφού η εταιρεία γνωστοποίησε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Λέσβος: Έξι έιναι οι νεκροί από το ναυάγιο που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Επάνω Σκάλα της πόλης της Μυτιλήνης, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής. 

Euroferry Olympia: Συνεχίζεται και σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia στο λιμάνι του Αστακού, καθώς μετά το χθεσινό άνοιγμα του καταπέλτη υπήρξε αναζωπύρωση στο δεύτερο γκαράζ. Λόγω της πτώσης πυροστεγούς πόρτας του πλοίου η ένταση της φωτιάς έχει μειωθεί, ωστόσο η επιχείρηση κατάσβεσης συνεχίζεται. 

Πηγές: Κυρίως kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου