5 Μαρτίου 2022

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 5.3.2022

Πόλεμος στην Ουκρανία.
 Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 25 χλμ έξω από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί που παραμένουν έχουν φτιάξει οχυρώματα και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος στον Νότο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα. Προς το παρόν έχουν καταλάβει τη Χερσώνα, ενώ στο γειτονικό Μαϊκολάιβ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις. (Φωτο: Αρης Μεσσίνης, Ουκρανία).

Μόσχα: Η Ρωσία συνεχίζει την ευρεία επίθεση στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την ευρεία επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι οι μονάδες του σταμάτησαν τα πυρά και άνοιξαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους κοντά στις πόλεις Βολνοβάκα και Μαριούπολη που είχαν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα. Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

3.155 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 451 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.

Πούτιν: Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει.

Aπαγωγή Γιώργου Κυπαρίσση: Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική προσήχθησαν τρία άτομα, για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση. Πρόκειται για έναν 41χρονο, έναν 34χρονο και μία 39χρονη, όλοι τους Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι προσήχθησαν στο Τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας. Οι τρεις προσαχθέντες εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αρπαγής του επιχειρηματίας.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Σε 12.997 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.143 θάνατοι. Παράλληλα, σε 384 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.499.259.

Ανδραβίδα: Ομολόγησε ο συλληφθείς για την τετραπλή δολοφονία. Τη δολοφονία τεσσάρων μελών οικογένειας στην Ανδραβίδα φέρεται να ομολόγησε ο 60χρονος, ο οποίος είχε προσαχθεί για την υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο 60χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε αργά χθες το βράδυ στην Πάτρα, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, προσήχθη αρχικά στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας. Ο προσαχθείς παρέμεινε όλο το βράδυ στο αστυνομικό μέγαρο της οδού Ερμού και σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε στον Πύργο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Παύει από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να παραμείνει σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας, ο ιός δεν έχει φύγει, τονίζουν οι επιστήμονες.

Πακιστάν: 58 νεκροί από την επίθεση του ISIS σε τέμενος. Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 τραυματίστηκαν από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε σιιτικό τέμενος στη πόλη Πεσαβάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ανακοίνωσή του. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει η τζιχαντιστική οργάνωση στο Πακιστάν. Ένας ένοπλος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα πλησίασε χθες το τέμενος και άνοιξε πυρ προτού τον σταματήσει η αστυνομία, όμως κατάφερε να εισβάλει στο τέμενος και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε, εξήγησε ο αστυνομικός Χαρούν Ρασίντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου