1 Απριλίου 2013

Τι ακριβώς είπε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ

Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε προς το πρόσωπο του νέου προέδρου του Eurogroup, του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του "κυπριακού μαραθωνίου" έδωσε μια συνέντευξη στους Financial Times και στο Reuters, με την οποία ουσιαστικά δημοσιοποίησε το νέο μοντέλο διάσωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που στηρίζεται στα "ίδια μέσα".

Τι ακριβώς όμως είπε ο Ντεϊσελμπλούμ; Σύμφωνα με το ακριβές απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσίευσε η έγκριτη βρετανική εφημερίδα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα έπρεπε να είναι: τι θα κάνει η τράπεζα για αυτό; Τι μπορεί να κάνει για την ανακεφαλαιοποίησή της; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει κάτι, τότε θα συνομιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και εφόσον χρειαστεί, θα συνομιλήσουμε και με τους κατόχους μη εγγυημένων καταθέσεων».
«Ο στόχος μας» εξήγησε «θα πρέπει να είναι να μη χρειαστεί να σκεφτούμε ποτέ την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει, βασικά, να είναι ικανές να σώσουν εαυτούς ή τουλάχιστον να αναδιαρθρωθούν ή να ανακεφαλαιoποιηθούν μόνες τους, όσο το δυνατόν περισσότερο». 

Συνεπώς οι τρεις κατηγορίες που πλήττονται είναι, με βάση την ιεράρχηση, οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μη εγγυημένοι καταθέτες (όσοι δηλαδή διαθέτουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ).

Στην παρούσα φάση το μοντέλο αυτό διάσωσης των τραπεζών (γνωστό στα αγγλικά ως «bail in») στηρίζεται από το μπλοκ των χωρών των ΑΑΑ (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία).

Η δικαιολόγηση του μοντέλου είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τις ζημιές που προκύπτουν από τις "αλόγιστες πρακτικές" των τραπεζιτών.

Η Κύπρος φέρεται να υπήρξε το πρώτο πεδίο εφαρμογής (ή καλύτερα θύμα) των ιδεών αυτών.

Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ αναγκάστηκε στη συνέχεια, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, να εκδώσει "διευκρινιστική" ανακοίνωση λέγοντας ότι η Κύπρος είναι «μια ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις», καθώς και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν «μοντέλα και πρότυπα» στο μέλλον σε ανάλογες περιπτώσεις.

Όμως, οι "διευκρινίσεις" μάλλον έγιναν μόνο για να κατευνάσουν τη θύελλα των αντιδράσεων που ο ίδιος είχε προκαλέσει.

_________________
Πηγή: Από το άρθρο του Άγγελου Αθανασόπουλου στο www.tovima.gr της 31.3.2013 με τίτλο
"Τα σχέδια Βρυξελλών - Βερολίνου για καταθέσεις και τράπεζες". 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου