27 Νοεμβρίου 2013

Πρέπει η Ελλάδα να αξιολογείται με «A+»;

Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της ελληνικής οικονομίας «εξαπέλυσε» χθες η αμερικανική εταιρεία Japonica Partners του επενδυτή Πολ Καζαριάν, υποστηρίζοντας (σύμφωνα με "Τα Νέα") ότι βάσει των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να αξιολογείται με «Α+» και όχι με «C».

Σημειώνεται ότι η Japonica, σύμφωνα με δήλωση του κ. Καζαριάν, έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους, υποστηρίζει δε ότι τα ελληνικά ομόλογα που έλαβε η εταιρεία του κατά τη δημόσια προσφορά είναι μαζικώς υποτιμημένα.

Συγκεκριμένα χθες η Japonica δημοσίευσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανοικτή επιστολή στην οποία απαριθμεί μια σειρά από επιχειρήματα για τον λόγο που η Ελλάδα πρέπει να αξιολογείται με «A+».
«Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από την αναχρονιστική και παράλογη λογιστική που συσκοτίζει το γεγονός ότι η χώρα αξίζει ένα "Α+" και απόδοση ομολόγων κάτω του 5%», αναφέρει στην επιστολή της η Japonica. Και προσθέτει: «Τώρα είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η λογιστική είναι το μοναδικό μεγάλο εμπόδιο και το πιο εύκολα εξαλείψιμο για να επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Η ίδια επιστολή δημοσιεύεται σήμερα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αύριο στην «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και την Παρασκευή στους «Ιντερνάσιοναλ Νιου Γιορκ Τάιμς Ασίας»

Η επενδυτική εταιρεία Japonica καλεί τους υπευθύνους χάραξης της δημόσιας πολιτικής σε ΕΕ και ΗΠΑ να παρουσιάσουν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας με τρόπο που θα αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό η ολοσέλιδη καταχώριση της Japonica Partners αναφέρει τόσο σε κείμενο όσο και σε πίνακες ότι η Ελλάδα σε μόλις πέντε χρόνια έχει ανέλθει στην πρώτη θέση από την τελευταία στους δείκτες δημοσιονομικής απόδοσης, ένα επίτευγμα που οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο. Συγκεκριμένα, τονίζει πως η ελληνική οικονομία κατατάσσεται πλέον πρώτη μεταξύ των 27 της ΕΕ σε όρους δομικού πλεονάσματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, με διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2013. Ακόμη, αναφέρει πως σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην πρώτη θέση μεταξύ των 30 ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου σε όρους εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς με κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 5,4% του ΑΕΠ ξεπερνά ακόμη και την παγκόσμιας κλάσης οικονομία της Σιγκαπούρη που αναμένεται το 2014 να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ.

Ο επικεφαλής της Japonica θα βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που έχει θέμα «Το νέο ελληνικό οικονομικό μοντέλο». Εκεί, ο κ. Καζαριάν «θα παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση αναφορικά με το γιατί η Ελλάδα δικαιούται την αξιολόγηση "A+".

Πηγή: από άρθρο στα "Νέα" της 27.11.2013
Το σύνολο του άρθρου στο:
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5058032/o-mysthriwdhs-ependyths-poy-diafhmizei-ellada/

Σημείωση: Οι απόψεις του κ. Πολ Καζαριάν υπέρ της ελληνικής οικονομίας μόνο θετικά μπορεί να εκληφθούν για την χώρα μας. Βέβαια παράλληλα (και κατά κύριο λόγο) ο κ. Καζαριάν εξυπηρετεί και την εταιρεία του, την Japonica, που προφανώς προσδοκά από την όλη εκστρατεία μια ανατίμηση των ομολόγων του ελληνικού χρέους που κατέχει.

1 σχόλιο: