14 Νοεμβρίου 2013

Θύελλα διαμαρτυριών για ένα σκίτσο του Δ. Χαντζόπουλου

Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στα "Νέα". Η έντονη απάντηση της "Αυγής" σε άρθρο και σκίτσο. Η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίμαχο σκίτσο: "Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα":

Η Ζωή και η Ραχήλ σε χορευτικό - επικοινωνιακό σόου (στο κοντάρι της κεραίας της τηλεόρασης). 
Και το σχόλιο: "Δεξιά είναι η Ραχήλ (προφανώς η Μακρή) και αριστερά η Ζωή (προφανώς η Κωσταντοπούλου), λέει ο ένας θαμώνας. Κάνουν και κάτι άλλο; ρωτάει ένας άλλος. Άκουσα ότι κάνουν και μηνύσεις, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τον σερβιτόρο", απαντά ο πρώτος.

Η σάτιρα δεν είναι ανεκτή από όλους. Προκαλεί αντιδράσεις.
Έτσι "Η Αυγή" απαντά όχι μόνο με σκίτσο, αλλά και ολόκληρο άρθρο. Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το συγκεκριμένο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, όσο και για το άρθρο στα "Νέα" με τίτλο: «Ομολογία Τσίπρα: "Αλλιώς μιλάς στο εξωτερικό, αλλιώς σε μια συγκέντρωση"».

Ας τα δούμε όλα:

Το σκίτσο απάντηση της "Αυγής":


Το άρθρο στην "Αυγή" στις 13.11.2012:
Ο κ. Δ. Χαντζόπουλος και το χιούμορ του αυλικού

Ο σκιτσογράφος των Νέων κύριος Δημήτρης Χαντζόπουλος στη σημερινή του γελοιογραφία στη σελ. 9 των Νέων αναπαριστά την παρουσία των βουλευτών Ραχήλ Μακρη και Ζωής Κωσταντοπούλου το Σάββατο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ως χορευτικό σόου με pole dancing σε στριπτιτζάδικο, όπου το κοινό χειροκροτεί τις δυο κοπέλες ενόσω αυτές κάνουν σέξι κόλπα στη σκηνή.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χαντζόπουλος ζωγραφίζει καλά και δεν έχει ανάγκη επεξηγήσεων, ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να γράψει ως διάλογο των θαμώνων του στριπτιτζάδικου: "Δεξιά είναι η Ραχήλ και αριστερά η Ζωή, λέει ο ένας θαμώνας. Κάνουν κ κάτι άλλο; Ρωτάει ένας άλλος. Άκουσα ότι κάνουν και μηνύσεις, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τον σερβιτόρο", απαντά ο πρώτος παραπέμποντας ευθέως στην καταναγκαστική εκπόρνευση των κοριτσιών που συνηθίζεται σε τέτοια μαγαζιά.

Ας παρακάμψουμε τον σεξισμό και την ευκολία με την οποία ο υπάλληλος του κου Ψυχάρη, χαρακτηρίζει τις αντιπάλους του αφεντικού του πόρνες. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Χαντζόπουλος ότι, ακόμα και στην εφημερίδα που εργάζεται, το χιούμορ καταξιώνεται κοινωνικά μόνο όταν είναι εναντίον του ισχυρού και υπέρ του αδυνάτου. Στην αντίθετη περίπτωση πρόκειται για το χιούμορ του γελωτοποιού της αυλής που κουνάει κουδουνίστρες για να γελάνε οι βασιλιάδες και οι αυλικοί.
Γ. Κυρίτσης
Πηγή: http://www.avgi.gr/article/1289402/o-k-d-xantzopoulos-kai-to-xioumor-tou-aulikou

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό (12/11) φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα»:

Το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» ακουμπά τη σεξιστική χυδαιότητα, τη σπέκουλα και τη λάσπη.

Από το εμετικό σκίτσο για τις κυρίες Κωνσταντοπούλου και Μακρή, ως το ρεπορτάζ που εμφανίζει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας: «αλλιώς μιλάμε στο εξωτερικό, αλλιώς σε μια συγκέντρωση», η εφημερίδα ξεπερνά κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Στον εκτενή χώρο που αφιερώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμελώς παραλείπει τις επίσημες ανακοινώσεις του, και βεβαίως τις χτεσινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, κ. Λαφαζάνη, στον «Βήμα Fm», όπου αναφέρεται στις πάγιες θέσεις του κόμματος για την ευρωζώνη, τις οποίες και ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας.

Είναι θλιβερό μια ιστορική εφημερίδα να κιτρινίζει τόσο στη προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως κατανοητό ότι οι αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο δωράκι της κυβέρνησης, των 300 εκατομμυρίων των ψηφιακών συχνοτήτων στη διαπλοκή, έχουν αναστατώσει ιδιαιτέρως την ιδιοκτησία της εφημερίδας.

Το Γραφείο Τύπου 12/11/2013
Πηγή: http://www.syriza.gr

Κατόπιν όλων αυτών, ο καθένας σίγουρα θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, ανάλογα και με την "αίσθηση χιούμορ" που διαθέτει.   






yle="text-align: center;">

4 σχόλια:

  1. Η απάντηση από "Τα Νέα" σε σημερινό δημοσίευμα:
    Με τίτλο: Βοήθειααα! Λογοκρισία!
    «ΤΑ ΝΕΑ» και γιατί κιτρίνισε «Η Αυγή»
    και υπότιτλο:Τρικυμία για μία γελοιογραφία,
    σε άρθρο τους "Τα Νέα" μεταξύ άλλων αναφέρουν:
    Σε αήθη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου προχώρησε χθες η εφημερίδα «Αυγή» (την οποία χαρακτηρίζει ως κομματική εφημερίδα). Με αφορμή ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει «σεξιστικό» επειδή αφορούσε το επικοινωνιακό «σόου» που έστησαν στην πύλη του Ραδιομεγάρου η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή, η «Αυγή» ξεκίνησε εκστρατεία κατά των «ΝΕΩΝ» με τίτλο «Η διαπλοκή χτυπάει... κίτρινο». Προφανής είναι ο στόχος της κομματικής εφημερίδας που έχει να κάνει με την προσπάθεια εκφοβισμού των «ΝΕΩΝ», ώστε να σταματήσουν την τεκμηριωμένη κριτική σε πράξεις και παραλείψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
    Πηγή: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5053716/trikymia-gia-mia-geloiografia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράλληλα η εφημερίδα "Τα Νέα" σε κύριο άρθρο σήμερα με τίτλο "Ο κουβάς της λάσπης" αναφέρει (μετά από ένα σύντομο ιστορικό της "Αυγής") τα ακόλουθα:

    "Η «Αυγή», διοικούμενη τώρα από μια ομάδα πολιτικώς απείρων ατόμων, χάνει την αθωότητα άλλων εποχών και μεταβάλλεται σε κουβά λάσπης. «ΤΑ ΝΕΑ» δεν θα ακολουθήσουν τους δήθεν αριστερούς ψάλτες της χορωδίας στις ύβρεις των: ομιλούν περί διαπλεκόμενων, περί... Κατοχής και περί εργολάβων και πετρελαιάδων, αλλά δεν τολμούν να αναφέρουν ονόματα. Οι κουτσαβάκηδες της πολιτικής ας αναζητήσουν άλλους τρόπους για να δοξολογούν τον αρχηγό τους. Και να ενθυμούνται πάντοτε ότι: Το χυδαίο γλωσσικόν ιδίωμα προδίδει χαμηλό νοητικόν."
    Πηγές: http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5053758/o-koybas-ths-lasphs/ και http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=539413

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και φυσικά υπάρχει και η απάντηση της "Αυγής".
    Σήμερα λοιπόν "Η Αυγή" σε άρθρο, που υπογράφει ο Αναδρανιστάκης Γιώργος, (αφού προηγείται προσωπική επίθεση κατά των Παπαχρήστος, Πρετεντέρης και Σταύρος Ψυχάρης), καταλήγει ως εξής:

    "Λογοκρίνεται η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φιμώνεται η Πράβντα του καθεστώτος. Κι έχουν το θράσος να κάνουν στην ΑΥΓΗ υποδείξεις, να την αποκαλούν «κουβά λάσπης», να μιλούν για «χυδαίο γλωσσικόν ιδίωμα που προδίδει χαμηλό ιδιωτικόν»- αυτό το τελευταίο με τα τελικά «ν» που βγάζουν μάτι είναι μάλλον του κυρ Σταύρου. Επικαλούνται κάποιου είδους ηθική και αισθητική δεοντολογία, προκειμένου να κάνουν αυτό για το οποίο κατηγορούν τους άλλους. Λογοκρίνουν και μάλιστα προληπτικά τους επικριτές τους, για να μην τους λένε ότι είναι εκτελεστές των συμβολαίων του καθεστώτος και ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο ήταν και το ρυπαρογράφημα του Χαντζόπουλου. Του Χαντζόπουλου που θίχτηκε ο καημένος και ζωγράφισε στο πρωτοσέλιδο τις μάσκες της κωμωδίας και του δράματος με ραμμένα τα μάτια και το στόμα. Πρέπει κάποιος να βρει το θάρρος και να του αποκαλύψει, επιτέλους, ότι δεν είναι ούτε ο Αριστοφάνης ούτε ο Αισχύλος.
    Λυπούνται τα ΝΕΑ για τη χαμένη αθωότητα της ΑΥΓΗΣ, σπαράζει η καρδούλα τους για την κατάντια της Αριστεράς. Αν αισθάνεστε άσχημα συνάδελφοι, να πιείτε το νερό του Καματερού, δεν μπορεί όλο και κάποιο μπιτόνι θα έχει περισσέψει στα υπόγειά σας."
    Πηγή: http://www.avgi.gr/article/1300083/boitheiaaa-i-augi-logokrinei-ta-nea

    Η διαμάχη λοιπόν στο χώρο του Τύπου, καλά κρατεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπήκε και το ΠΑΣΟΚ στη διαμάχη: «Αναρωτιόμαστε: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επεδείκνυε την ίδια ευαισθησία αν η γελοιογραφία δεν αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κάποιο άλλο κόμμα ή πρόσωπο;» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
    Και συνεχίζει: «Μάλλον όχι, γιατί αυτό που ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ' επέκταση την "Αυγή" ήταν η διακωμώδηση ενός κατασκευασμένου αλλά αποτυχημένου σόου, κομμένου και ραμμένου για τα δελτία των 8».
    Πηγή: http://www.tanea.gr/news/politics/article/5053982/mathhmata-xioymor-ston-syriza/

    ΑπάντησηΔιαγραφή