5 Μαρτίου 2014

Βλαντιμίρ Πούτιν, ποιος είναι;

Κατά πάσα πιθανότητα το μεγάλο γεωστρατηγικό παιχνίδι των ημερών, με επίκεντρο την Ουκρανία, να κριθεί από τις κινήσεις ή τις αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Αλλά γι' αυτόν, που το TIME είχε ανακηρύξει ως "Πρόσωπο της χρονιάς" για το 2007 και το "Forbes" ως τον "Πιο ισχυρό άνθρωπο του κόσμου" για το 2013, τι ξέρουμε;

Ας πάρουμε λοιπόν κάποια στοιχεία για το Ρώσο πρόεδρο, κυρίως από τη "Βικιπαίδεια" αλλά και τον τύπο:

Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν (Влади́мир Влади́мирович Пу́тин), είναι Πρόεδρος της Ρωσίας από τις 7 Μαΐου 2012. Την ίδια θέση κατείχε μεταξύ των ετών 2000 - 2008, ενώ στο μεσοδιάστημα (από τις 8 Μαΐου του 2008 έως τις 7 Μαΐου 2012) διετέλεσε πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της πρώτης και δεύτερης προεδρικής θητείας του, αλλά και της πρωθυπουργίας του, η ρωσική οικονομία μετά από μακρύ χρονικό διάστημα αστάθειας και ύφεσης, επανέκαμψε με αιχμή την ενεργειακή της πολιτική και το μεγάλο πλούτο της σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, η Ρωσία έγινε μέλος της ομάδας των οχτώ πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G8). Από την άλλη πλευρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται από τους δυτικούς ηγέτες, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι έχει περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ στις 7 Οκτωβρίου 1952. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. 
Μιλάει γερμανικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένος με την Λιουντμίλα Πούτινα και έχει δύο κόρες, τη Μαρία (1985) και την Κατερίνα (1986).

Το 1990 ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε βοηθός Κοσμήτορα, ενώ το διάστημα 1985-1990 εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία ως μυστικός πράκτορας της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας (Комитет Государственной Безопасности, КГБ / KGB). Το 1991 γύρισε στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, όπου δούλεψε με τον γνωστό δημοκρατικό παράγοντα της «Νέας Ρωσίας», Ανατόλι Σομπτσάκ, δήμαρχο της πόλης, ως σύμβουλός του.

Η μητέρα του, Μαρία Ιβάνοβνα Πούτινα, ήταν εργάτρια εργοστασίου και ο πατέρας του, Βλαδίμηρος Σπυριδόνοβιτς Πούτιν, είχε καταταγεί στο Σοβιετικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε στον στόλο των υποβρυχίων στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε σε μία ομάδα δολιοφθορέων της NKVD. Ο παππούς του, Σπυρίδων Πούτιν, ήταν προσωπικός μάγειρας του Βλαντιμίρ Λένιν και του Ιωσήφ Στάλιν.

Τον Ιούνιο του 1991 ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2001 στην Αθήνα

Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη Πρόεδρος. Επίσης, στις 14 Μαρτίου 2004 επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία.

Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε με ποσοστό άνω του 62% των ψήφων.

Είναι ο «τσάρος της Νέας Ρωσίας», αυτός ο «χαλύβδινος και αποφασισμένος» ηγέτης ο οποίος κατέστησε το έθνος του «κεντρικό μοχλό του 21ου αιώνα» έγραφε το Time για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν τον ανακήρυξε ως "Πρόσωπο της χρονιάς 2007". Και συνέχιζε το περιοδικό: «το τελευταίο έτος του στην προεδρία ήταν και το πιο επιτυχημένο». Η άποψη ότι η Ρωσία έχασε μετά την πτώση του Τείχους τη θέση της στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι ήταν πάντα αφελής, ανέφερε μεταξύ άλλων το Time, βεβαιώνοντας ότι η χώρα του «έχει κεντρικό ρόλο στον κόσμο μας».

Στις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Πούτιν κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά στο ύπατο αξίωμα της χώρας του.


Είναι «ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου» έγραψε το αμερικάνικο περιοδικό Forbes όταν ανέδειξε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ως το Νο1 πολιτικό ηγέτη στον κόσμο για το 2013. Ενώ συγκρίνοντάς τον με τον Αμερικανό πρόεδρο το περιοδικό έγραφε: Ο Πούτιν «Εδραίωσε τον έλεγχό του σε όλη τη Ρωσία», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του φαίνεται να έχει επαναπαυτεί στη θέση του «νωρίτερα απ' ό,τι συνηθίζουν οι πρόεδροι που διανύουν τη δεύτερη θητεία τους». Ακόμη το περιοδικό Forbes χαρακτήριζε τον Ρώσο πρόεδρο «πανίσχυρο επικεφαλής μιας πρώην υπερδύναμης» που όμως «διατηρεί την ζωτικότητά της».

Ίσως τώρα, με την κρίση στην Ουκρανία, να ήρθε η ώρα της αλήθειας...

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου