12 Ιανουαρίου 2015

Reuters: Αχίλλειος πτέρνα η εκροή καταθέσεων

Το ενδεχόμενο της μαζικής εκροής καταθέσεων είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας, αναφέρει σε άρθρο του ο αναλυτής του Reuters, Ούγκο Ντίξον.

"Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα το φαβορί για τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής, θα μπορούσε να προχωρήσει σε σύγκρουση με τους πιστωτές του στην ευρωζώνη. Έχει υποσχεθεί μείωση του ελληνικού χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών, ωστόσο δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να το πράξει", εκτιμά αναλυτής του Reuters. Ένα απόσπασμα από την εν λόγω ανάλυση, που δημοσιεύει το kathimerini.gr με τίτλο 
Reuters: Αχίλλειος πτέρνα η εκροή καταθέσεων:

..."Το πρόβλημα έγκειται στο ότι θα είναι πολιτικώς σχεδόν αδύνατο για τους πιστωτές να μειώσουν το χρέος.

Ο προφανής συμβιβασμός, οι σκληρές παράμετροι του οποίου, έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, αφορά στον καθορισμό του επιτοκίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και στην παράταση της περιόδου χάριτος πριν από οποιαδήποτε εξόφληση του δανείου.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί μια τέτοια προσέγγιση για το χρέος; Επίσης, θα μπορούσε να συμφωνήσει να απέχει από σπατάλες;

Ενδεχομένως, αν δοθεί αρκετός χρόνος. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται μια μεγάλη στροφή, ή όπως συνηθίζουν να λένε οι Ελληνες “κωλοτούμπα”. Πολλοί από τους υποστηρικτές του θα θεωρούσαν μια τέτοια ενέργεια ως προδοσία των όσων υποστήριζαν.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί σκληρά. Υπάρχει μια κοινή θεωρία ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι, η Αθήνα θα μπορούσε μονομερώς να κηρύξει πτώχευση επί του χρέους της και να συνεχίσει την πορεία της.

Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνα ανόητο, καθώς ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε πράγματι να αυτοχρηματοδοτηθεί αν αρνούνταν να αποπληρώσει το χρέος της, μια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στους καταθέτες. Σε αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ δεν θα παρείχε πλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας ορθολογική την απόσυρση των καταθέσεων"...


Και ο αναλυτής καταλήγει με τα εξής:

"Ωστόσο, η βασική προτεραιότητα τώρα τόσο για τους πιστωτές της ευρωζώνης όσο και για τα μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συντονιστούν μεταξύ τους, ούτως ώστε το κόμμα να βρει τρόπο να κάνει την “κωλοτούμπα” χωρίς να χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Οι δανειστές θα πρέπει να δείξουν ότι θα επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήσει κάτι τέτοιο με ευγενικό τρόπο. Αλλωστε, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ".

Σημειώνεται ότι στα σχετικά σενάρια περί εκροής καταθέσεων επιχείρησε να βάλει τέλος χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοινώνοντας ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο».

Πηγή: www.kathimerini.gr 12.01.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου