12 Ιανουαρίου 2015

Το Παράδοξο της Κωλοτούμπας

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, σε συνεργασία με κάποιο κόμμα ή αυτοδύναμα, πράγμα πολύ πιθανό πλέον, το ερώτημα που αυτόματα ανακύπτει είναι: θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες ή θα κάνει "κωλοτούμπα"; 
Αν ο Αλέξης Τσίπρας την κάνει την κωλοτούμπα, χάνει τη φήμη του ως εμβληματική μορφή της διεθνούς αριστεράς, μεγάλο μέρος του κόμματός του, άρα και την εξουσία. Αν δεν την κάνει, πιθανότατα οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή - και μαζί φυσικά τον εαυτό του και το κόμμα του. 
Είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο ο Απόστολος Δοξιάδης σε ένα ενδιαφέρον "αφήγημά" του στο protagon.gr με τίτλο: Το Παράδοξο της Κωλοτούμπας 

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: 
 
..."Τον προηγούμενο μήνα (ο Αλέξης Τσίπρας) διέπραξε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, οδηγώνας τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αυτό το δηλώνουν ιδιωτικά οι πιο μετριοπαθείς «προεδρικοί» στον ΣΥΡΙΖΑ: δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή για το κόμμα τους να πάει σε εκλογές. Ελάχιστοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αν ο Τσίπρας είχε δείξει συναινετική στάση στο θέμα του προέδρου, αφήνοντας την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, με όλα της τα προβλήματα και τη φθορά, να πάει ως το τέλος της θητείας της, τον Ιούνιο του 2016 θα κέρδιζε με έναν εκλογικό περίπατο. Όμως, πιέζοντας για εκλογές ενώ το θέμα του προγράμματος στήριξης παραμένει ανοιχτό, ο Τσίπρας πήγε γυρεύοντας για το αδιέξοδο: αν κάνει την κωλοτούμπα που θεωρούν βέβαιη οι πασοκογενείς ψηφοφόροι του και δεν τηρήσει τις απειλές του προς την Ευρώπη, χάνει το κύρος όχι μόνο του μεγάλου αριστερού ηγέτη αλλά και του ορκισμένα «αντιμνημονιακού», οδηγώντας το κόμμα του σε εσωτερική κρίση και δημοσκοπική κατάρρευση. Αν δεν την κάνει, η κατάρρευση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα της χώρας.

Δυστυχώς για τον Τσίπρα, η πραγματικότητα είναι σήμερα σκληρή: οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζουν συνεχώς, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι δε θα δεχθούν να αλλάξουν τις συμφωνημένες δανειακές συμβάσεις, ενώ για τον τρίτο δανειστή μας, το ΔΝΤ, δεν τίθεται καν συζήτηση, αφού κάθε αλλαγή σύμβασης απαγορεύεται από το καταστατικό του. Τον κίνδυνο της ελληνικής κατάρρευσης, αν πάψει να μας στηρίζει η Ευρώπη, τον έχουν αντιληφθεί επίσης οι απρόσωπες αγορές, που ούτε χορεύουν με νταούλια και βιολιά, ούτε νοιάζονται για ρητορικές κορώνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σίγουρα αρκετά έξυπνος για να τα ξέρει αυτά, έστω κι αν ώρες-ώρες τον τυφλώνει η ιδεολογία, αλλά και η επιτυχία του, με το συνεχές λιβάνισμα των ομοϊδεατών του στο εξωτερικό, καθώς και κάποιων περιθωριακών ιδεοληπτικών διανοούμενων, ή οικονομολόγων με εντελώς εκκεντρικές θεωρίες. Λόγω των υψηλών προσδοκιών για το μέλλον του, των ίδιων προσδοκιών που τον αποτρέπουν από την κωλοτούμπα, ο Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα. Η οικονομική και κοινωνική διάλυση που θα σημάνει η αποχώρησή μας από την Ευρώπη, θα σημάνει ταυτόχρονα την απομυθοποίηση του μύθου της γενικότερης ανατροπής. Η κατάρρευση της χώρας με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα παρασύρει στον δημοσκοπικό καιάδα και τα άλλα φιλόδοξα αριστερά κόμματα, που τον έχουν εξιδανικεύσει. Και βέβαια τον ίδιο τον Τσίπρα.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν"... 

Πηγή: www.protagon.gr

Διαβάστε το ολόκληρο στο Το Παράδοξο της Κωλοτούμπας 

1 σχόλιο:

  1. υποσχέσεις τώρα προεκλογικά, κωλοτούμπες μετά... έχουμε πια συνηθίσει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή