12 Ιανουαρίου 2015

WSJ: Ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για περίπτωση Grexit οι τράπεζες

Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. 
Μεταξύ των εταιρειών που προχωρούν σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs  και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν, πάντως, ότι η πιθανότητα μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πολύ μικρή. Οικονομολόγοι της Commerzbank υπολόγισαν την πιθανότητα αυτή σε κάτω από 25%. 


«Να ελπίζεις για το καλύτερο, να προγραμματίζεις για το χειρότερο», δήλωσε ο Φρέντερικ Πόντσο, διαχειριστικός εταίρος της συμβουλευτικής εταιρείας Grey Spark, προσθέτοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες συχνά δοκιμάζουν τα συστήματά τους για διάφορα γεγονότα, όπως μία ταχεία μεταβολή των πετρελαϊκών τιμών ή το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι κινήσεις αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα, γίνονται καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, προσθέτει η WSJ, θεωρεί τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στην Ευρωζώνη, δηλώνοντας ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της δημοσιονομικής προσαρμογής θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν έχει στην ατζέντα του την έξοδο από το ευρώ και οι περισσότεροι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 


Πηγές: www.naftemporiki.gr και www.tanea.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/900846/wsJ-etoimazoun-sxedia-ektaktis-anagkis-gia-periptosi-grexit-oi-trapezes
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5197722/wsj-sxedia-ektaktoy-anagkhs-apo-tis-eyrwpaikes-trapezes-gia-to-endexomeno-enos-grexit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου