29 Ιουλίου 2015

Απώλειες στο ΑΕΠ 2,8 δισ. την εβδομάδα από τα capital controls

Αρνητικές διαπιστώσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο γίνεται λόγος για απώλειες 4-10 δισ ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, ανάλογα με το ποσοστό 
(-2% έως -4%) της ύφεσης.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρεται στην μεγάλη ζημιά που επιφέρουν στην οικονομία τα capital controls, εκτιμώντας ότι η ζημιά στην οικονομία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ με capital controls, για την περίοδο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου, αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ (με μείωση κατανάλωσης 80%) ή το 1,75 δισ (με μείωση κατανάλωσης 50%).

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ενδέχεται να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος, με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει εξαλειφθεί, ενώ τονίζεται ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί οριστικά. Οσον αφορά τις εκροές καταθέσεων, ανέρχονται σε 37 δισ ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Ιουνίου 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδεινώθηκε, καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά. Οι αιτίες είναι πολλές: Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, η λήξη του προγράμματος προσαρμογής (τέλος Ιουνίου 2015), η διακοπή της αποπληρωμής δανείων στο ΔΝΤ και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει η έκθεση, η συνακόλουθη ανασφάλεια που προκλήθηκε, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων, η οποία σε συνδυασμό με τη διακοπή ρευστότητας από τον ELA, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οικονομικό κόστος στο οποίο προστέθηκε και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς στιγμή, η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία.

Το κείμενο αναφέρεται και στις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν καταλήξουμε σε επιστροφή στην δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού, σημειώνει. Το ΔΝΤ έχει υπολογιστεί ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονταν και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%.

Τέλος υπογραμμίζεται ότι η διαφαινόμενη συμφωνία με τους θεσμούς είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια. 


Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.capital.gr 29.07.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου