28 Ιουλίου 2015

Σχέδιο Ολάντ για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Σχέδιο Ολάντ για μια «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση έπεισαν τη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται εκ βάθρων αναδιάρθρωση, αν θέλει να επιβιώσει μεσοπρόθεσμα. 

Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Κλεμάν Μπον, σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, οι γαλλικές προτάσεις θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και, στη συνέχεια, θα συζητηθούν με το Βερολίνο. Η βασική ιδέα είναι να σχηματισθεί ένα είδος «πρωτοπορίας» από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που θα θέλουν και θα δύνανται «να προχωρήσουν πιο μακριά» από τις άλλες, στην κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Οι έξι ιδρυτικές χώρες* της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς και η Ισπανία περιλαμβάνονται στη γαλλική ιδέα περί «πρωτοπορίας».

Σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, «από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το κοινό νόμισμα, οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με τόσο μεγάλες αποκλίσεις, που το όλο σύστημα απειλείται με κατάρρευση». Μέσα από αυτό το πρίσμα, το Παρίσι οδηγείται σε ριζοσπαστικές προτάσεις: οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, ή του σκληρού πυρήνα της, με επικεφαλής ειδικό κομισάριο και αντίστοιχο κοινοβούλιο. Κοινός προϋπολογισμός, ώστε να γίνουν δυνατά επενδυτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Καθιέρωση κοινού ελάχιστου μισθού και εναρμονισμός στη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε να τερματισθεί η πρακτική του «κοινωνικού ντάμπινγκ» – της προσπάθειας, από ορισμένες χώρες, να προσελκύσουν κεφάλαια, ωθώντας μισθούς και φόρους στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Αλλά και δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ως «γρήγορου και αποτελεσματικού μηχανισμού παρέμβασης και αλληλεγγύης».

Οι γαλλικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι προκαλούν έκπληξη στο Βερολίνο, καθώς μέχρι πρόσφατα η Γαλλία δεν ήθελε να ακούει για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενθυμούμενη και το ηχηρό «όχι» των Γάλλων ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα του 2005 για το ευρωσύνταγμα. «Με ευχαριστεί που άκουσα τον Ολάντ να λέει ότι είναι πλέον έτοιμος να συζητήσει αναθεώρηση των συνθηκών», δήλωσε σχετικά στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκ των πρωτεργατών της ιδέας για πιο στενή οικονομική και πολιτική ένωση, στην οποία, όμως, δεν θα «χωρούν» όλοι.

Πηγή: www.kathimerini.gr 28.07.2015
Γαλλικό σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

* Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς είναι: η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου