18 Ιουλίου 2015

DW: Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο παραίτησης ο Β. Σόιμπλε

Deutsche Welle

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση που δεχθεί πιέσεις ώστε να λάβει αποφάσεις που είναι αντίθετες με τα πολιτικά του πιστεύω.

Ουδέποτε ζήτησα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις Βρυξέλλες απλώς τα 15 από τα 18 κράτη μέλη του Eurogroup «υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα». Όπως εκτιμά, το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε διαψεύδει τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για Grexit.

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προβάλλει το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν υλοποιήθηκαν στη συνέχεια. Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παραπέμπει στον «επιτυχή δρόμο» που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα

Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τη νέα συμφωνία ο κ. Σόιμπλε δηλώνει προβληματισμένος. Για λόγους «εντιμότητας» όμως, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα που εξάγει ο κ. Σόιμπλε από την ελληνική κρίση είναι ότι επιβάλλεται η μεταφορά περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων από τα κράτη - μέλη στα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι εφικτό.

Ερωτηθείς, τέλος, για τι σχέση του με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, παραδέχεται ότι δεν είναι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά επιμένει ότι «ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλο». Και καθιστά σαφές ότι αν δεχθεί πιέσεις για να λάβει αποφάσεις που δεν είναι συμβατές με τα πολιτικά του πιστεύω, θα επιλέξει να παραιτηθεί: «Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους. Σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε θα μπορούσα να πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσω να με απαλλάξει των καθηκόντων μου».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1G10l 

Σημείωση: Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης (με αφορμή τη συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel) ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;» Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει πέραιτέρω τα δημοσιεύματα. Πηγή: kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου