16 Ιουλίου 2015

Κλ. Φουστ: Εισφορά αλληλεγγύης για την Ελλάδα

Η στήριξη της Ελλάδας θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους γερμανικούς φορολογούμενους, γράφει ο οικονομολόγος Κλ. Φουστ σε άρθρο του στην εφημερίδα FAZ, προτείνοντας ένα ειδικό τέλος αλληλεγγύης ειδικά για την Ελλάδα. 

Ένα τρίτο πρόγραμμα με πιστώσεις δισεκατομμυρίων δεν θα επιλύσει το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, που είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος. Επιπλέον σε ενδεχόμενο κούρεμα χρέους οι ευρωπαίοι εταίροι θα αναγκαστούν να διαγράψουν μέρος των πιστώσεων που χορήγησαν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) Κλέμενς Φουστ προτείνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την αύξηση του φόρου αλληλεγγύης, που καταβάλλουν οι Γερμανοί εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη της ανατολικής Γερμανίας, από το 5,5% στο 8% για τρία χρόνια προς όφελος της Ελλάδας.

«Η ειλικρίνεια έναντι ψηφοφόρων και φορολογουμένων επιβάλλει για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας είτε την αύξηση της φορολογίας στην Γερμανία ή τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες», σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος.

Η απαρχή μιας ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων

Ο Κλέμενς Φουστ (φωτογραφία αριστερά) θεωρεί δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις πιστώσεις. Κάνει μάλιστα λόγο για «χρήμα που δεν θα επιστραφεί». Παρά το γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα θέτει ως στόχο την επιστροφή όλων των πιστώσεων και προβλέπει μια σειρά εγγυήσεων όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο οικονομολόγος αποκλείει στην ουσία κάθε αποπληρωμή δανείων από την Ελλάδα και επισημαίνει: «Η δημιουργία ενός προγράμματος μεταφοράς κεφαλαίων στην Ελλάδα αποτελεί σημείο καμπής για την ευρωζώνη: την απαρχή μιας ένωσης μεταφοράς κεφαλαίων».

Στους υπολογισμούς που παραθέτει ο πρόεδρος του ZEW σημειώνει ότι το γερμανικό μερίδιο στα 86 δισεκατομμύρια του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, ανέρχεται σε 22 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα ωστόσο με την διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel το γερμανικό μερίδιο θα διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα γύρω στα 14 δισεκατομμύρια. Ανοιχτό παραμένει επίσης, σύμφωνα πάντα με την γερμανική ιστοσελίδα, αν τελικά η Αθήνα όντως δεν αποπληρώσει τις πιστώσεις που, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι συμπεριέλαβαν σειρά όρων στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ακριβώς για να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση των πιστώσεων, σημειώνει το Spiegel Online.

FAZ / Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1FzIN






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου