20 Ιουλίου 2015

Ifo: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή

Σε έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου που εκδόθηκε τον Ιούνιο και την οποία έχει στα χέρια του «Το Βήμα της Κυριακής» περιγράφονται βήμα βήμα η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή. 

Ορισμένα αποσπάσματα, στη συνέχεια, από το σχετικό δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής»:

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ifo, η οποία φέρει την υπογραφή του διευθυντή του Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρώτο βήμα για την επιστροφή στη δραχμή είναι η επιβολή capital controls, το οποίο έχει ήδη γίνει. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA, πράγμα που θα οδηγήσει στην επιβολή capital controls».

Τα γεγονότα ήλθαν να επιβεβαιώσουν τα γερμανικά σχέδια. Η κυβέρνηση με την απόφαση της 26ης Ιουνίου να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου άφησε τις τράπεζες χωρίς χρηματοδότηση. Διότι το πρόγραμμα έληγε στις 30 Ιουνίου και ήταν γνωστό πως η ΕΚΤ θα έκοβε τον ELA, αφού δεν χρηματοδοτεί χώρες που βρίσκονται εκτός προγράμματος...

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, είναι τα IOUs. «Η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και το κλείσιμο των τραπεζών θα την αναγκάσουν να εκδώσει IOUs για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και τους προμηθευτές της» αναφέρεται στην έκθεση του Ifo. Αν και όπως λένε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν τα λεφτά για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τον Ιούλιο, δεν ισχύει το ίδιο για τους προμηθευτές του Δημοσίου. Το κράτος ήδη χρωστάει πολλά και βρίσκεται πολύ κοντά στο να πληρώσει με υποσχετικές για να καλύψει βασικές του ανάγκες σε καύσιμα, φάρμακα και αργότερα ίσως μισθούς και συντάξεις αφού από τα 85 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος δεν προβλέπονται κονδύλια για τις δαπάνες του Δημοσίου στο εξής. 

Αλλωστε, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση σχεδίαζε την έκδοση IOUs. Το σχέδιο ήταν με εντολή του Πρωθυπουργού αλλά έγινε ως «ανάχωμα» ώσπου να ακυρωθεί η προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για Grexit, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Mega την περασμένη εβδομάδα. «Oταν ακούς τον γερμανό ομόλογό σου να σου λέει ότι το δικό του σχέδιο είναι να βγεις από την ευρωζώνη, τότε δημιουργείς αναχώματα, ώστε να υπάρχουν αντιστάσεις, ώσπου να αναπτυχθούν οι δυνάμεις για να ακυρωθεί η προσπάθεια του Σόιμπλε. Αυτό ήταν και τα IOUs» τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν με εντολή του Πρωθυπουργού. «Η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν το υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζεται για κάθε απειλή από όπου και αν εκσφενδονιστεί» ανέφερε. 

Αυτό που ο κ. Βαρουφάκης εκλάμβανε ως «ανάχωμα», στο γερμανικό σχέδιο αποτελεί το δεύτερο βήμα μιας συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ. «Η έκδοση υποσχετικών τίτλων είναι ένα βήμα για την εισαγωγή του νέου νομίσματος στην κυκλοφορία» αναφέρεται στην έκθεση... 

Παρά τη συμφωνία του περασμένου Σαββατοκύριακου, η συζήτηση για το Grexit δεν έχει κοπάσει. Αντίθετα, έχει προστεθεί και το ενδεχόμενο για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που έβαλε στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτόν η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική μέσω της υποτίμησης της δραχμής. Επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να πετύχει την εσωτερική υποτίμηση που προϋποθέτει η παραμονή στο ευρώ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί εναλλακτική. Θεωρεί ότι θα μπορέσει να επιστρέψει κάποια στιγμή, π.χ. σε πέντε χρόνια, στο ευρώ. Μάλιστα προσφέρει ως «τυράκι» το «κούρεμα» του χρέους. Σε ραδιαφωνική του συνέντευξη δήλωσε πως «"κούρεμα" του χρέους θα ήταν ασυμβίβαστο με την ιδιότητα μέλους της χώρας στην ευρωζώνη, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει ως εκ τούτου να εγκαταλείψει προσωρινά τη νομισματική ένωση. Αλλά αυτό ίσως θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «εξαιρετικά δύσκολη». 

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να επανέλθει στο ευρώ αναφέρεται και στην έκθεση του Ινστιτούτου Ifo που εξετάζει την επιστροφή στη δραχμή. Αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει αφού πρώτα υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία και αφού θα έχει επιτύχει «μια συναλλαγματική ισοτιμία που θα είναι σε αρμονία με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Το Ifo εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει όχι σε πέντε χρόνια που λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά σε δέκα. «Σε κάθε περίπτωση», σημειώνεται, «η πόρτα του ευρώ θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή για την Ελλάδα». Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έξοδος από την ευρωζώνη δεν σημαίνει έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πολιτικά και οικονομικά μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα» αναφέρεται. 

Σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να εκδώσει η κυβέρνηση IOUs. Οπως υποστηρίζει, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις με IOUs και τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει για την καταβολή τους να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των υποχρεώσεών της στο εξωτερικό. Στην ουσία ζητεί την προετοιμασία της μετάβασης στη δραχμή, διότι, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό σχέδιο, μετά την έκδοση των IOUs το επόμενο βήμα είναι το πέρασμα στη δραχμή. Αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιfo, «μπορεί να γίνει σε μία νύκτα ή σε ένα Σαββατοκύριακο», χωρίς να έχουν τυπωθεί τα νέα χαρτονομίσματα.

Από τη στιγμή εκείνη επίσημο νόμισμα θα είναι η δραχμή. Κάθε λογαριασμός, κάθε δάνειο, κάθε σύμβαση, κάθε ενοίκιο, κάθε αξία, κάθε τιμή κ.λπ. μετατρέπονται από ευρώ σε δραχμές σε μια ισοτιμία 1 ευρώ = 1 δραχμή. Δηλαδή μια κατάθεση 1.000 ευρώ θα μετατραπεί σε μια κατάθεση 1.000 δραχμών, ένα δάνειο 1.000 σε 1.000 δραχμές, ένα ενοίκιο 500 ευρώ σε 500 δραχμές, ένα κιλό κρέας 8 ευρώ σε 8 δραχμές, ένας μισθός 1.500 ευρώ 1.500 δραχμές, μια σύνταξη 800 ευρώ σε 800 δραχμές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως «αν πάμε στη δραχμή, μια σύνταξη 800 ευρώ θα μετατραπεί σε 800 δραχμές, μόνο που οι 800 αυτές δραχμές», όπως είπε, «θα φθάνουν για να ζήσει ο συνταξιούχος πέντε ημέρες γιατί η αγοραστική δύναμη της σύνταξης θα εξανεμιστεί». Είναι προφανές ότι οι πιστωτές, και ιδιαίτερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιέγραψαν στον κ. Τσίπρα το γερμανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή ακριβώς όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου Ifo.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, όσο δεν υπάρχει το νέο χαρτονόμισμα οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ. Σε αυτό θα διευκολύνει, όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι «οι Ελληνες έχουν αποσύρει από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά εκτιμάται ότι βρίσκονται κρυμμένα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα σπίτια τους».

Αναλήψεις μετρητών θα μπορούν να γίνονται από τα ΑΤΜ των τραπεζών σε ευρώ, με βάση όμως την ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δραχμή. Δηλαδή αν π.χ. ο λογαριασμός του συνταξιούχου πιστωθεί με 800 δραχμές (αντί 800 ευρώ που ήταν η σύνταξη) και την επόμενη ημέρα η δραχμή υποτιμηθεί και η σχέση ευρώ-δραχμής από ένα προς ένα πάει π.χ. δύο προς ένα, τότε αν ζητήσει από το ΑΤΜ 400 δραχμές θα πάρει 200 ευρώ, ενώ το υπόλοιπό του θα είναι 400 δραχμές.

Στην αγορά οι τιμές θα αναγράφονται σε δραχμές και οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ με βάση την ισοτιμία που θα ισχύει τη στιγμή εκείνη. Δηλαδή, όπως γίνονται οι συναλλαγές π.χ. στην Τουρκία, όπου επίσημο νόμισμα είναι η τουρκική λίρα και οι αγορές γίνονται σε ευρώ και δολάρια, με τους πωλητές να κάνουν επί τόπου τη μετατροπή με ένα κομπιουτεράκι.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό σχέδιο, θα τυπωθούν τα χαρτονομίσματα και θα τεθούν σε κυκλοφορία. Η ισοτιμία τους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι κάτοχοί τους είναι διατεθειμένοι να τα διακρατήσουν ή να τα ξεφορτωθούν, ανταλλάσσοντάς τα με ευρώ ή κάποιο άλλο νόμισμα. Και επειδή όλοι θα προτιμούν το συνάλλαγμα από τις δραχμές, η ισοτιμία του νέου νομίσματος αναμένεται να κατρακυλήσει ώσπου να βρει την ισορροπία του σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

Πηγή: www.tovima.gr 19.07.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» στο:
Πώς η κυβέρνηση συμπορεύθηκε με τον Σόιμπλε για έξοδο από το ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου