26 Ιουλίου 2015

Ο Λαφαζάνης επιμένει σε Grexit

"Το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή την κατεύθυνση" αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στη Free Sunday. Το σχετικό απόσπασμα: 

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σενάριο; 

Απάντηση: Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει πολιτικά ως εναλλακτική λύση, στην περίπτωση παράλογων απαιτήσεων από τους θεσμούς, την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Όπως θα έπρεπε, σε αυτή τη βάση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης εξόδου από την Ευρωζώνη, να είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή την κατεύθυνση. Το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφόσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα τις εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ερώτηση: Τι περιμένετε και τι φοβάστε από τη νέα φάση διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που αναμένεται να αρχίσει σε λίγες εβδομάδες; 

Απάντηση: Δεν αναμένω τίποτα το θετικό από τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με την «τρόικα», που έγινε «κουαρτέτο» τώρα. Αντίθετα, ανησυχώ μήπως τα πράγματα πάρουν χειρότερη τροπή, με νέους εκβιασμούς και τελεσίγραφα από τους θεσμούς. Όσο ποτέ χρειαζόμαστε τώρα την ενεργή παρέμβαση του λαού με την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων. Το κίνημα του «όχι» πρέπει να ξαναβγεί στους δρόμους. 

Πηγή: www.free-sunday.gr 26.07.2015

Ολόκληρη η συνέντευξη στο:
Λαφαζάνης: Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου