20 Ιουλίου 2015

FAZ: Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα

«Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι σύντομα η Αυστρία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την οικονομία της καθώς έχει παρόμοιες παθογένειες με την Ελλάδα. 

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Αυστρία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει ούτε έχει «μαγειρέψει» στοιχεία. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η Βιέννη ζει πάνω από τις δυνατότητές της και, αν σύντομα δεν αλλάξει πορεία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα, σημειώνει πολύ ασθενική ανάπτυξη. Τον προηγούμενο χρόνο η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%, δηλαδή το μισό από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους: τις δυσκολίες που καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, με την οποία η Αυστρία είναι στενά συνδεδεμένη, στην περιορισμένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες εξαγωγές.

Η Αυστρία χάνει μερίδιο της αγοράς, εξηγεί η FAZ, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους εργασίας. Από το 2008 το κόστος εργασίας στη χώρα έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα πέμπτο και ο λόγος για αυτό είναι η ισχύς των εργατικών συνδικάτων.

Πάντως, αντίθετα με την Ελλάδα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστρίας είναι θετικό, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η μικρή αυτή οικονομία λοιπόν, με λιγότερους κατοίκους από την Ελλάδα, πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ το χρέος της αυξάνεται αντί να μειώνεται. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την πορεία υιοθετούνται με μισή καρδιά. Όμως δεν αντιμετωπίζεται η πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες.

Κάθε χρόνο τα κοινωνικά επιδόματα κοστίζουν στο αυστριακό κράτος 20 δισεκ. ευρώ, ποσό ίδιο με αυτό των φοροελαφρύνσεων. Και δεν προβλέπονται περικοπές, σημειώνει η FAZ.

Επίσης, όπως και στην Ελλάδα και παρά τις προσφορές, δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Πολύ άσχημη είναι και η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Κάθε χρόνο το αυστριακό κράτος πρέπει να στηρίζει τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ. Κύρια αιτία για την έλλειψη πόρων των ταμείων είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία στην Αυστρία είναι τα 59 έτη.

Ίσως, σχολιάζει η FAZ, οι ομοιότητες της Αυστρίας με την Ελλάδα ήταν αυτές που ώθησαν τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να υπερασπιστεί την Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο. Ίσως να καταλαβαίνει ότι η αντίδραση από τη Γερμανία πλησιάζει και ότι η Αυστρία δεν θα μπορεί να αντέχει για πολύ ακόμη τον τρόπο ζωής της. 

Πηγή: www.skai.gr 

Σχετικές με Αυστρία αναρτήσεις:
Ταξίδια: Βιέννη (Wien) – Μια περιπλάνηση στο Ring
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Το κτίριο της Βουλής στη Βιέννη
Ταξίδια: Βιέννη, στο Ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom).
Βιέννη, μια μέρα στο Σενμπρούν (Schönbrunn)
Το Αφηρημένο Blog: Βιέννη τα ωραία παράξενα της πόλης


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου