22 Ιουλίου 2015

Ελβίρα Ναμπιουλίνα: Η ξεχωριστή κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας

ROB COX / REUTERS
από την Καθημερινή (απόσπασμα δημοσιεύματος) 

 
"Συχνά οι πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο παρακάμπτο ν τις δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες χρειάζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη, και μεταθέτουν μεγάλο μέρος του καθήκοντος αυτού στους κεντρικούς τραπεζίτες. 

Ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει να επιρρίπτουν ευθύνες στους κεντρικούς τραπεζίτες ότι δεν λογοδοτούν για την εντολή που έχουν και ότι ακολουθούν σπάταλες πολιτικές", αναφέρει το δημοσίευμα για να εστιάσει στη συνέχεια στη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα (φωτογραφία επάνω αριστερά).

"Αν και δεν διαχειρίστηκε επιτυχώς την οικονομία της χώρας της, της αξίζει ένα μετάλλιο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς τα πρόσφατα σοβαρά προβλήματα για την ίδια και τους συνεργάτες. Τη δεδομένη στιγμή, το ένα και μοναδικό πρωτεύον ζήτημα για τη Ρωσία είναι η κατακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου. Πριν από τη δραστική της πτώση στα τέλη του 2014, ο ενεργειακός κλάδος συνιστούσε σχεδόν το 60% των εξαγωγών της Ρωσίας και το ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος".

"Η κατά σχεδόν 50% μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» είχε ευθεία επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της Ρωσίας... Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα συρρικνώθηκαν και το ρούβλι απώλεσε 40% της αξίας του προς το δολάριο... Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο τιμωρητικό ποσοστό του 15%. Η κεντρική τράπεζα έχει εντολή να δαμάζει τον πληθωρισμό και ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκόλυνε το έργο αυτό για την Ελβίρα Ναμπιουλίνα".

"Ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από ΗΠΑ και Ε.Ε. Δημιουργήθηκαν ελλείψεις πολλών προϊόντων, οι τιμές εκτινάχθηκαν, όπως και ο πληθωρισμός. Η διοικητής και η υποδιοικητής με σπουδές στο ΜΙΤ, Ξένια Γιουντάεβα, δεν έσπευσαν να στηρίξουν μαζικά το νόμισμα. Αντ’ αυτού, πέρυσι τον Νοέμβριο επέτρεψαν την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου, αναγνωρίζοντας ότι το να μάχεσαι τις αγορές είναι κακή ιδέα".

"H επιχειρηματική κοινότητα εξοργίστηκε, όπως και οι τραπεζίτες και οι βουλευτές της Δούμας. Ηταν τέτοια η αντίδρασή τους, ώστε οι επικριτές της Fed στην Αμερική να μοιάζουν με τροβαδούρους. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας, Νικολάι Αρεφίγεβ, χαρακτήρισε την αύξηση επιτοκίων «κρατικό έγκλημα»". 


"Εάν η κ. Ναμπιουλίνα δαπανούσε όλα τα διαθέσιμα της Τράπεζας για να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο μόνο του αποκατέστησε σταδιακά την αγοραία αξία του, θα είχε σπαταλήσει μια πολύτιμη δεξαμενή κεφαλαίου και μια πηγή ζωής για το τραπεζικό σύστημα"...

Πηγή: www.kathimerini.gr
Η ξεχωριστή κεντρική τραπεζίτης της Ρωσίας


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου