29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Θέλω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει

«Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε πρόωρες εκλογές, αλλά αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές», τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρέπει τα μέλη του κόμματος να δώσουν απαντήσεις σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο προσδιόρισε για τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ορισμένα σημεία της συνέντευξης:

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: 
«Η εντολή που πήραμε από τον λαό ήταν να κάνουμε ό,,τι περνούσε από το χέρι μας ώστε, ακόμη κι αν ματώσουμε εμείς, να πάψει να ματώνει ο λαός (…). Ας μην γυρίζουμε στο 2012, προεκλογικά δεν είπαμε ότι θα σκίζαμε τα Μνημόνια. Δεν ήταν δυνατόν να το πούμε, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες. Ας αφήσουμε λοιπόν τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά υπό συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας». 

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί προκήρυξε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Απάντησε:
«Δεν είχα άλλη επιλογή. Να έχουμε στο μυαλό μας ποια συμφωνία μας έδιναν και τι ήταν αυτό στο οποίο καταλήξαμε, έπειτα από το δημοψήφισμα. Ήταν επιλογή υψηλού ρίσκου. Απέναντί μας δεν ήταν μόνο οι δανειστές, ή το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το εγχώριο μιντιακό και πολιτικό σύστημα (…). Οι πιθανότητες να χαθεί το δημοψήφισμα ήταν πολλές, ειδικά όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Τι μας έδιναν; Λίγο χειρότερα μέτρα από όσα έχουμε τώρα, αλλά και καμία προοπτική επιβίωσης. Μας έδιναν 13 δισεκατομμύρια για πέντε μήνες, με τρία διαδοχικά reviews» (…). Οι Βόρειοι δεν ήθελαν να πάνε στα κοινοβούλιά τους και να πουν πως ‘δίνουμε στους Έλληνες’ έστω και ένα ευρώ, διότι εγκλωβίστηκαν στο κλίμα που οι ίδιοι έφτιαξαν». 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι επίκειται, το Νοέμβριο, συζήτηση για μείωση του χρέους και σχολίασε:
«Αυτό είναι το κλειδί. Διότι καλά τα παραμύθια με την έξοδο από τα μνημόνια που τάχα θα κατάφερνε η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά τα παραμύθια έχουν και δράκο και ο δράκος είναι το χρέος. Με χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ δεν μπορείς να πετύχεις έξοδο από τα μνημόνια, ούτε φυσικά να βγεις στις αγορές». 

Για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, είπε:
"Ο ελληνικός λαός ψήφισε στα δύο ερωτήματα για τη συμφωνία, δεν ήταν για έξοδο από το ευρώ. Το δημοφήφισμα αποφασίσθηκε την ημέρα του τελεσίγραφου, Παρασκευή πρωί 25 Ιουνίου, έχοντας μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε μια ταπείνωση χωρίς διέξοδο. Το take it or leave it και the game is over, ίσως αποσκοπούσε ότι ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, κι ακόμη μπορεί να μην είμαστε αρεστοί. Το βράδυ συγκάλεσα το κυβερνητικό συμβούλιο,πήρα τη Μέρκελ και τον Ολάντ και τους είπα την απόφασή μου για δημοψήφισμα, όχι ως επιλογή ρήξης, αλλά ως στήριξης για να πάει καλύτερα η διαπραγμάτευση την άλλη βδομάδα...
Η επιλογή που είχαμε ήταν να κάνουμε πίσω, και να μη δώσουμε τη δυνατότητα στο λαό να εκφραστεί, και να μην ανοίξουμε το ζήτημα έτσι όπως το ανοίξαμε στην Ευρώπη. Το ΟΧΙ είναι μια τεράστια νίκη που δεν θα την χαρίσουμε σε κανέναν, ούτε και σε αυτούς που προσπαθούν να την οικειοποιηθούν, εκ του ασφαλούς μάλιστα.

Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, να να βροντήξω και να σηκωθώ να φύγω, ήξερα πως σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα, η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το επιπλέον κούρεμα των ελληνικών τραπεζών, την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις. Έδωσα αυτή τη μάχη προσπαθώντας να συνδυάσω τη δημιουργική με την επιθυμία, ήμουν σε δίλημμα, η παγκόσμια κοινή γνώμη έλεγε this is a coup . Αλλά στην τελική απόφαση μέτρησε το να επικρατήσει το αίσθημα της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων και της αριστεράς, αλλά και της Ευρώπης".
"Είναι μια πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μια μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς, κι ένας συμβιβασμός στην πολιτική και την οικονομία. Ξέρετε οι συμβιβασμοί είναι μέρος της επαναστατικής τακτικής, όπως έλεγε κι ο Λένιν. Αντιμετωπίσαμε ένα εκβιαστικό δίλημμα: ή έναν συμβιβασμό ή μια απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα. Εδώ σήμερα τα συστημικά μέσα κυνηγούν το Βαρουφάκη, φανταστείτε τι θα έκαναν αν είχαμε οικονομική καταστροφή", σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας στην ερώτηση αν άξιζε το κόπο η πολύμηνη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
"Δεν μετανοιώνω ούτε στιγμή. Άξιζε το κόπο η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στα διεθνή πρωτοσέλιδα, άξιζε το κόπο να κυματίζουν οι σημαίες στις εκδηλώσεις αλληλεγύης στην Ευρώπη. Θεωρείται ήττα για τους μικρόμυαλους που ονειρεύονται εφόδους στα χειμερινά ανάκτορα". Παράλληλα ε
ξέφρασε δε την αισιοδοξία του: "Έχει συντελεστεί ζημιά από τα κάπιταλ κοντρόλς, αλλά τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Η χώρα ήταν υποχρεωμένη να έχει πρωτογενή πλεονάσματα μεγάλα, ενώ σήμερα έχει τη δυνατότητα να φτάσει το 2018 το 3,5%"...

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών και τις διαδικασίες στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε:
"Εγώ θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελα εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν δεν την έχουμε όμως, θα αναγκαστούμε. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του κόμματος.
Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής. Θα πρέπει τα μέλη μας συντεταγμένα και δημοκρατικά να δώσουν απαντήσεις, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας συγκροτημένης, σε ένα έκτακτο συνέδριο, σύντομα, αμέσως μετά τις διακοπές, αρχές Σεπτέμβρη, να τεθούν όλα τα ερωτήματα και να απαντήσουν τα μέλη.
Τώρα, αν υπάρξει απαίτηση της ΚΕ να τοποθετηθεί το κόμμα πριν τη συμφωνία, με τη βόμβα στα χέρια, σα να σου λέει εμείς θα σε αναγκάσουμε να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα, τότε θα πρέπει να αποτανθούμε στα μέλη, όχι στο επίπεδο μόνο της ΚΕ ή της ΠΓ, αλλά να αποφασίσουν να μέλη σε ένα δημοψήφισμα".


Κάνοντας αυτοκριτική, κατέληξε ο πρωθυπουργός:
"Είχα πει πως αν έχουμε σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, θα πρέπει να γίνει νωρίς. Παρασυρθήκαμε σε μία διαπραγμάτευση που ουσιαστικά ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας. Δεν είναι βέβαια εύκολη απόφαση να πεις εγώ δεν πληρώνω, αλλά είχες πάντα την ελπίδα ότι οι δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, η αλληλεγγύη κλπ, θα έδινε μια διέξοδο. Γίναν λάθη, αλλά αισθάνομαι περήφανος γι αυτή τη μάχη. Όλα τα μεγέθη είναι ανατάξιμα, έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσβατο δρόμο διαρκούς αγώνα, προκειμένου να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τα λαϊκά συμφέροντα." 

Πηγή: www.stokokkino.gr 
Περισσότερα στο:
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000013976/Aleksis-sto-Kokkino-THelo-tin-enotita-alla-ekbiasmeni-enotita-den-uparxei

1 σχόλιο:

  1. Εντύπωση προκαλεί πάντως το ότι για το "θέμα Βαρουφάκη" (plan b, υποκλοπές ΑΦΜ κλπ) ούτε ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ούτε με δική του πρωτοβουλία το σχολίασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή