28 Ιουλίου 2015

DW: Κατά του Grexit οι «5 σοφοί»

«Διδάγματα από την ελληνική κρίση για μια σταθερότερη ευρωζώνη», είναι ο τίτλος νέας ειδικής έκθεσης των λεγόμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας.

Οι «5 σοφοί» τάσσονται υπέρ της δυνατότητας εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, προειδοποιούν ωστόσο για περαιτέρω βήματα σύγκλισης των χωρών μελών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, οι πέντε εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κρίση κατέδειξε πως η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας μιας χώρας κλονίζει τα κοινά θεμέλια. «Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού, σε διαφορετική περίπτωση οι εταίροι είναι εκβιάσιμοι», είπε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Λαρς Φελντ. Παράλληλα οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση ενός πτωχευτικού δικαίου για τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να αναλαμβάνουν μελλοντικά και οι ιδιώτες πιστωτές μερίδιο του κόστους.

Εντούτοις στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σχεδιαζόμενο τρίτο πακέτο στήριξης είναι σωστό. Οι 5 σοφοί τάσσονται κατά του Grexit καθώς αυτό θα είχε σοβαρότατα μειονεκτήματα, κυρίως για τους Έλληνες, όπως λένε. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση και να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι τονίζουν μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είτε υπάρξει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε όχι.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά την ίδια ώρα ότι προβλήματα στην ευρωζώνη αναμένεται να δημιουργήσουν Γαλλία και Ιταλία καθώς προχωρούν με βραδείς ρυθμούς στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο: http://dw.com/p/1G6cg


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου