19 Ιουλίου 2015

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα. Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Σωρευτική ανάληψη μετρητών έως και 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ για όσους το επιθυμούν, θα μπορούν από τη Δευτέρα να κάνουν όλοι οι πολίτες μέσα από τα ATM αλλά και το δίκτυο των 2.500 καταστημάτων που ανοίγουν σε όλη τη χώρα, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας. Το άνοιγμα του τραπεζικού δικτύου, που προβλέπεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύθηκε χθες, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση και στις θυρίδες που διατηρούν εντός των καταστημάτων.

Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται πλέον και οι επιχειρήσεις για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εξόφληση επιταγών, η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, αλλά μόνο με πίστωση λογαριασμού, αφού στόχος είναι η αποτροπή της εκροής χρημάτων από τις τράπεζες. Εκτός από τις παραπάνω εργασίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να κάνουν και μια σειρά άλλων συναλλαγών όπως το άνοιγμα λογαριασμών για συγκεκριμένους όμως σκοπούς π.χ. η μισθοδοσία ή η εξυπηρέτηση νεοφυών επιχειρήσεων και οι οποίοι περιγράφονται αναλυτικά στην ΠΝΠ.

Η Πράξη επιτρέπει επίσης το “σπάσιμο” προθεσμιακής κατάθεσης για συγκεκριμένους όμως σκοπούς που πρέπει να βεβαιώνονται με παραστατικά, όπως η πληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ή προς ασφαλιστικούς φορείς, η πληρωμή νοσηλίων ή διδάκτρων η πληρωμή μισθοδοσίας ή η πληρωμή ληξιπρόθεσμων δόσεων προς τις τράπεζες. Απαγορεύεται όμως η πρόωρη εξόφληση δανείων.

Επιτρέπεται επίσης η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων και διδάκτρων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα μέσω του οποίου διενεργείται η συναλλαγή και με την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του πιστωτικού ιδρύματος, σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στο εξωτερικό και
 όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου. Στην περίπτωση των νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε μετρητά. Επιτρέπεται επίσης μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά τρίμηνο συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.

Επισυνάπτεται το ΦΕΚ για την άρση της τραπεζικής αργίας.
ΦΕΚ - ΑΡΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ - 119 KB

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.07.2015

1 σχόλιο:

  1. Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη εξήγησε ότι αυτή την εβδομάδα, από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.
    Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.
    Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή