17 Ιουλίου 2015

Πιέσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εστίασαν με δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ. 
Ειδικότερα:

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στις συναντήσεις του χθες με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Γάλλο, Μισέλ Σαπέν, εστίασε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου, στις συναντήσεις του στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο κ. Λιου τόνισε ότι «η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά και αποτελεί βάση για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, ενώ δημιουργεί τις συνθήκες για ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις». Αυτός ο δρόμος, είπε, είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Λιου συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στους οποίους τόνισε τη σημασία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε ως όρο για το νέο πρόγραμμα τη ρύθμιση του χρέους. Σε συνέντευξή της χθες στο CNN, δήλωσε πως «έχω κάποια ελπίδα, επειδή τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση για την αναδιάρθρωση του χρέους» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε πει στους Ευρωπαίους είναι ότι, ανεξάρτητα με τη μορφή που θα πάρει, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ελαφρυνθεί το βάρος και να μπορέσει η χώρα να αποδείξει ότι το χρέος της μπορεί να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία».

Και η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Μ. Ντράγκι μεταφράστηκε ως θετικό σημάδι για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα. 


Την άποψη πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμα να εξετάσουν το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Bloomberg. Ο λετονός Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ ξεκαθάρισε πάντως πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει ένα ονομαστικό κούρεμα τους χρέους της Ελλάδας.

Αλλά και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει νωρίτερα πως θέση της Γαλλίας είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και εξέφρασε την άποψη πως κατά τον ίδιο, η ελάφρυνση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει παράταση των ωριμάνσεων και περίοδο χάριτος, καθώς και μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr 17.07.2015






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου