17 Ιουλίου 2015

Μ. Μπαλαούρας: «Η συμφωνία με τους δανειστές είναι το Μπρεστ-Λιτοφσκ του Τσίπρα»

Έναν απίστευτο παραλληλισμό έκανε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ως «το Μπρεστ-Λιτοφσκ του Τσίπρα», παραπέμποντας στη Ρωσία της Επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Το δίλημμα σύμφωνα με τον κ. Μπαλαούρα δεν ήταν μνημόνιο-αντιμνημόνιο, αλλά μια κόντρα μεταξύ μιας νεοφιλελεύθερης πορείας και μιας πορείας της αριστεράς. Επικαλούμενος τις ιστορικές γνώσεις των παρουσιαστών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρομοίασε τη σημερινή συμφωνία με τη συμφωνία του Μπρεστ-Λιτοφσκ, «τηρουμένων των αναλογιών», όπως επεσήμανε. «Γίνεται μια τακτική υποχώρηση» είπε.

Η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ αποτελεί το σφράγισμα της πρότασης ανακωχής, που έκανε η Ρωσία στη Γερμανία, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Βλαντιμίρ Λένιν συνθηκολόγησε με τη Γερμανία, το Νοέμβριο του 1917 παραχωρώντας το μισό ευρωπαϊκό έδαφος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, των χωρών της Βαλτικής και ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Επίσης, παραχωρήθηκε στους Γερμανούς, ο έλεγχος των περισσότερων από τα ρωσικά ανθρακωρυχεία και οι μισές από τις υπόλοιπες βιομηχανίες. 

Πηγές: www.tovima.gr και www.protothema.gr


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Τι λέει ο άνθρωπος για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα του αρχηγού του! Του ξεφέγει όμως του κ. Μπαλαούρα ότι το μόνο που καταφέρνει λέγοντας αυτά περί "τακτικής υποχώρησης" κλπ, είναι να ενισχύσει την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα και του κόμματός του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή