12 Ιουλίου 2015

Το σημείωμα του Eurogroup: Δεσμεύσεις και σημεία απόκλισης

Ολόκληρο το σημείωμα του Eurogroup φέρνει στο φως η «Καθημερινή», στο οποίο φαίνονται τόσο οι ελληνικές δεσμεύσεις όσο και τα σημεία απόκλισης με τους δανειστές. Το σημείωμα θέτει αυτή την ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπόψη των ηγετών της Ευρωζώνης στην Σύνοδο Κορυφής.

Η μεγάλη ανάγκη να γίνουν κινήσεις από τις ελληνικές αρχές που θα ανακτούν την εμπιστοσύνη των εταίρων είναι το πρώτο και κυριότερο σημείο που περιγράφεται στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ, καθώς θεωρείται «προαπαιτούμενο» για την σύναψη δανείου με τον ESM.

Στο σημείωμα Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι ένα ακόμη σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση, είναι η συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Οι εταίροι από την πλευρά τους το θεωρούν και αυτό προαπαιτούμενο.

Βασικά σημεία απόκλισης

1. Η ελληνική κυβέρνηση να φέρει ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με δύο τρόπους

α. Να προσκαλέσει ανεξάρτητη αρχή για να προσδιορίσει την αξία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων και παράλληλα να αυξήσει την ανεξαρτησία του ΤΑΙΠΕΔ με συμμετοχή της Κομισιόν ή εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού όπως το Ιντσιτούτο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο με στόχο την εν καιρώ ιδιωτικοποίηση τους και σταδιακή αποπληρωμή χρέους. Αυτό θα διευθύνεται από τις ελληνικές αρχές με την επίβλεψη αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών.

2. Η ανάκληση των νομοθετημάτων του 2015 που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και είναι αντίθετες με το πλαίσιο που ετέθη στο Eurogroup 20ης Φερβουαρίου.

3. Χρέος: Μία επαναδιατύπωση της δήλωσης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

4. Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, πλήρης εφαρμογή εκτός από τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα.

5. Αγορά ενέργειας, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

6. Σε περίπτωση μη συμφωνίας η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει ως εναλλακτική ένα διάλειμμα από την ευρωζώνη (time out) με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στη Χρηματοδότηση του προγράμματος και στο Χρέος αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Χρηματοδότηση. «Το Eurogroup αντιλαμβάνεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος θα είναι μεταξύ 82-86 δις Ευρώ, σύμφωνα με τους θεσμούς», σημειώνεται στο έγγραφο. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι 7 δις τον Ιούλιο, 5 δις για τον Αύγουστο και στόχος του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιστροφή στις αγορές. Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Eurogroup, ένα μαξιλάρι 10 έως 25 δις Ευρώ για τον τραπεζικό τομέα, εκ των οποίων 10 δις θα πρέπει να μπουν άμεσα σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό του ESM. «Το Eurogroup γνωρίζει ότι μία γρήγορη απόφαση για το νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για το άνοιγμα των τραπεζών», γράφει το σημείωμα.

Χρέος. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι «υπάρχει έντονη ανησυχία αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους...». «υπό αυτές τις συνθήκες και στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος από τον ESM και στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει πιθανά επιπλέον μέτρα για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο το μονοπάτι εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κι αν κριθεί αναγκαίο να διασφαλίσει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα διατηρηθούν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και μια επιπλέον περίοδος χάριτος σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή, θα ισχύσουν υπό τον όρο της πλήρης εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν με την Ελλάδα και θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Το σημαντικό πάντως είναι ότι το Eurogroup αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

Πηγή: www.kathimerini.gr 12.07.2015
Πιο αναλυτικά στο:
Η «Κ» αποκαλύπτει ολόκληρο το σημείωμα Ντάισελμπλουμ

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ EUROGROUP - 193 KB






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου