5 Ιουλίου 2015

Stratfor: Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit

Ασχέτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το Grexit παραμένει πιθανό και θα μπορούσε να έχει σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις λόγω της θέσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Stratfor. 
Το σχετικό απόσπασμα, από δημοσίευμα στο euro2day.gr, στη συνέχεια:

"Η οικονομική επίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι θέμα μόνιμης συζήτησης, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες εύθραυστες οικονομίες, όπως η ιταλική, η ισπανική και η πορτογαλική, είναι ασαφής. Όμως η γεωπολιτική επίπτωση ενός Grexit πιθανότατα θα ήταν βαθύτερη.

Όπως τονίζει το Stratfor, η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Τουρκίας και της χερσονήσου των Βαλκανίων. Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή, με έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία και ένα αδρανές κράτος στη Λιβύη.

Η Ελλάδα αποτελεί επίσης σημείο εισόδου για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων ίσως συνδέονται με την τρομοκρατία. Τέλος, η Ελλάδα είναι ένα πιθανό κράτος-transit για ενεργειακά projects, όπως ο αγωγός Turkish Stream που προωθεί η Ρωσία και ο Νότιος Διάδρομος που προωθεί το Αζερμπαϊτζάν.

Μια ασταθής Ελλάδα πιθανότατα θα επιδείνωνε την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα θα επιδείνωνε την μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης. Μια απομονωμένη, φτωχή και χαοτική Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κατεστημένου, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την χρήση της διπλωματίας σε ζητήματα όπως η επανένωση της Κύπρου, η ονομασία της ΠΓΔΜ και τα σύνορα με την Τουρκία.

Η συμμετοχή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και οι μετριοπαθείς κυβερνήσεις συνέβαλαν στην κατάσταση αυτή. Ο εθνικισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε καιρούς βαθιάς κρίσης και δεν είναι δεδομένο πως μια Ελλάδα μετά την ΕΕ θα εξαιρούνταν από την τάση αυτή.

Δεν χρειάζεται τα πράγματα να φτάσουν εκεί. Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα έκανε κάθε προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν συμβιβασμό που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Αυτή η πίεση από τον Λευκό Οίκο για μια πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα πιθανότατα θα αυξάνονταν δραματικά αν η Αθήνα έφευγε από τη νομισματική ένωση. Έτσι, ακόμα και αν το σημερινό αδιέξοδο αρθεί και υπάρξει συμφωνία πριν ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, η κρίση έχει απλώς φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην αποχώρηση από το ευρώ".

Πηγή: www.blogger.com 05.07.2015
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Stratfor: Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου