3 Αυγούστου 2015

Τα μεγαλύτερα Κράχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Φάνηκαν σήμερα Μαύρη Δευτέρα, όπως την ονόμασαν, οι πρώτες σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη χρηματιστηριακή αγορά, που παρέμεινε κλειστή για πέντε ολόκληρες εβδομάδες (από τις 29 Ιουνίου 2015) αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την επιβολή των capital controls. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας βυθίστηκε κατά 16,23% και μείωσε κατά 7,9 δισ. ευρώ την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (ΧΑ) από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (1957). 
Πολύ χειρότερα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο, όπου ο δείκτης των τραπεζών παρέμεινε καθηλωμένος στο -30% (Limit Down) με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης πολλών εκατομμυρίων τεμαχίων. Η ζημία ήταν μεγάλη και αναπόφευκτη. 

Πηγή και περισσότερα στο: Κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα Δευτέρα

Όμως ας δούμε ορισμένα ακόμη κραχ (με την έννοια της άνω του 10% ημερήσιας πτώσης) που έχουν προηγηθεί στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου:

Δεκέμβριος 2014: 

Την Τρίτη 9.12.2014, συνεδρίαση απόλυτης καταστροφής στην αγορά με τη μεγαλύτερη μέχρι τότε βουτιά των τελευταίων 27 ετών. Στη συνεδρίαση χάθηκε κεφαλαιοποίηση 7,9 δισ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε στις 902,84 μονάδες, κατά -12,78% χαμηλότερα από την προηγούμενη ημέρα. Το ποσοστό αυτό αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πτώση "ever". 
Συνολικά κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες που μεσολάβησαν από την απόφαση του πρωθυπουργού για την επίσπευση των διαδικασιών της εκλογής Προέδρου, οι συνολικές απώλειες του τριημέρου στο ΧΑ ανήλθαν στο 20,01% (σε επίπεδο Γενικού δείκτη), ποσοστό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα μετά κραχ της Τρίτης 9.12.2014 και την σχετική ανάπαυλα της Τετάρτης (μικρή πτώση κατά 1,01%), νέο μίνι κραχ την Πέμπτη 11.12.2014 στο ΧΑ που κατέγραψε σημαντικές απώλειες κατά 7,35%. 
Προφανώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν τότε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με πιθανό νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις - αποκρατικοποιήσεις αλλά και γενικότερα το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας να «παγώσουν» ή και να ανατραπούν. Έτσι μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας, αντέδρασαν με "sell off". 

Πηγή και περισσότερα στο: Αλλεπάλληλα Κραχ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 

Χρηματιστήριο της Αθήνας το τελευταίο τρίμηνο του έτους 1987: 

Στις 19.10.87 ημέρα Δευτέρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει και ο Dow Jones βυθίζεται σημειώνοντας πτώση κατά 22,6% σε μια μόνο μέρα. Σε πέντε συνεδριάσεις, από τις 13 ως τις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones έχει πλέον χάσει το 1 / 3 της αξίας του.
Φυσικό ήταν το μικρό και ρηχό Αθηναϊκό Χρηματιστήριο να επηρεαστεί πολλαπλάσια. Η άνοδος (καθ’ όλο το 1987 που είχε προηγηθεί) διακόπηκε βίαια. Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν. Το ΧΑ παρέμεινε κλειστό για τις 4 επόμενες μετά το ''κραχ'' εργάσιμες μέρες, με την ελπίδα να ξεπεραστεί ο αρχικός πανικός, να επικρατήσει η ψυχραιμία και να αποκατασταθεί κάπως η ηρεμία στην αγορά. 

Όταν όμως τελικά το ΧΑ άνοιξε, δεν απέφυγε την κατάρρευση. Οι απώλειες την πρώτη μέρα (26.10.87) έφτασαν το 12,6%, αλλά και να ήθελε κάποιος να πουλήσει ουσιαστικά δεν μπορούσε. Αγοραστές δεν υπήρχαν, μόνο πωλητές. Την δεύτερη μέρα (27.10) η πτώση μειώθηκε στο 6% και την τρίτη (29.10) περιορίστηκε στο 3,2%. Είχαν κάνει την εμφάνισή τους κάποιοι αγοραστές, ενδεχομένως θεωρώντας τις τιμές ελκυστικές. Οι συνολικές απώλειες και των 3 ημερών έφτασαν το 20,6%.  

Στις 7.12.1987 ημέρα Δευτέρα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσε, καταγράφοντας απώλειες 15,03%, από 4825,9 μονάδες την προηγούμενη έκλεισε στις 4100,4 μονάδες την 7.12.1987 (αναφερόμαστε στο δείκτη που χρησιμοποιούσε τότε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πριν την προσαρμογή του, στο ξεκίνημα του 1988). Το ποσοστό αυτό αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση "ever". 
Την μέρα εκείνη, στις 7.12.1987, προφανώς κορυφώθηκε η απογοήτευση των επενδυτών, σαν συνέπεια τόσο του κράχ της Νέας Υόρκης, όσο και της εγκατάλειψης του σταθεροποιητικού οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε να ανακάμπτει. 

Πηγή και περισσότερα στο: Χρηματιστήριο Αθήνας, έτος 1987 - Πριν 25 χρόνια






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου