8 Δεκεμβρίου 2015

Τζον Λένον, η δολοφονία του στις 8 Δεκεμβρίου 1980

Σαν σήμερα, 35 χρόνια πριν, το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, δολοφονήθηκε ο θρυλικός τραγουδιστής των Beatles και ένας από τους πλέον δραστήριους ακτιβιστές της γενιάς του, ο Τζον Λένον (John Lennon).

Ήταν 11 η ώρα το βράδυ όταν ο Λένον επέστρεφε στο σπίτι του

έπειτα από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του. Έξω από το σπίτι του, ένα διαμέρισμα στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης, τον περίμενε ο Μαρκ Τσάπμαν, ένας ψυχωτικός θαυμαστής του, που τον πυροβόλησε πισώπλατα τέσσερις φορές, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Λένον μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι σφαίρες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μία ήταν η θανάσιμη που διαπέρασε την αορτή του.

Ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Λένον, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.

Λέγεται πως ο ίδιος ο Τζον Λένον, με το μακάβριο χιούμορ που τον διέκρινε, είχε πει σε ανύποπτο χρόνο «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» 


Κορυφαία στιγμή της λαμπρής καριέρας του Τζον Λένον υπήρξε αναμφισβήτητα το άλμπουμ Imagine (1971) και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος. 

Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον ενώ αργότερα ομολόγησε πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος. 

Ο Τζον Λένον γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας πιθανώς κατά τη διάρκεια μίας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, tvxs.gr, sansimera.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου