1 Δεκεμβρίου 2015

Η επίθεση των hackers σε ελληνικές τράπεζες

Χθες έγινε γνωστό ότι την περασμένη Πέμπτη το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών δέχθηκε επίθεση χάκερς (hackers). Η κυβερνοεπίθεση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας «βομβαρδισμός» των ηλεκτρονικών συστημάτων των τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα το προσωρινό τους μπλοκάρισμα που κράτησε περίπου 45 λεπτά.

Την ίδια στιγμή οι χάκερς ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές. Τα ποσά δεν ήταν μεγάλα, γίνεται λόγος για 50 bitcoins (περίπου 17.000 ευρώ). Τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τα λύτρα που ζητούσαν, ούτε και να προκαλέσουν καμιά ζημιά στις τράπεζες, πέραν της καθυστέρησης, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δράστες της κυβερνοεπίθεσης ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι "Armada Collective”, μια νέα ομάδα hackers που προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin. Ουσιαστικά, η Armada Collective απειλεί τους στόχους της με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (γνωστές ως Distributed Denial of Service Attack ή DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας μέσω αποστολής υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων.

Πάντως ύστερα από αυτό το συμβάν υπάρχει αυξημένη επιφυλακή τόσο στις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τούτο γιατί σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι hackers έχουν απειλήσει ότι θα επαναλάβουν τις προσπάθειές τους. 

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr, naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου