5 Δεκεμβρίου 2015

Μια μέρα στο Innsbruck της Αυστρίας

Το σύμβολο του Ίνσμπρουκ (Innsbruck) δεν είναι άλλο από τη "Χρυσή Στέγη", ένα τριώροφο μπαλκόνι στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης (φωτογραφία αριστερά) με τα 2.657 επίχρυσα χάλκινα πλακίδια.

Βρεθήκαμε στο Ίνσμπρουκ, προσπαθώντας μέσα σε λίγες ώρες να δούμε (και φυσικά να φωτογραφίσουμε) τουλάχιστον τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Ιστορικού Κέντρου, που δεν είναι άλλο από την Παλιά Πόλη (Altstadt), στη δεξιά όχθη του ποταμού Ινν.
Εκεί οδηγεί η φαρδιά Maria Theresien Straße με τα όμορφα παλιά κτίρια αλλά και τον ψηλό στύλο της Αγίας Άννας: 

Κατ’ αρχήν κάναμε το γύρω της Παλιάς Πόλης χρησιμοποιώντας άμαξα, φυσικά με αμαξά και ένα όμορφο καφετί άλογο: 



  

Στη συνέχεια περιπλανηθήκαμε περπατώντας στο Ιστορικό Κέντρο του Ίνσμπρουκ. Αναμφισβήτητα η παλιά πόλη του Ίνσμπρουκ εντυπωσιάζει. Όλη η ιστορική πορεία του Ίνσμπρουκ αποτυπώνεται στα μνημεία και στα κτίρια του ιστορικού κέντρου, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η τυρολέζικη αρχιτεκτονική με το πολύχρωμο μπαρόκ, το ροκοκό και τα αναγεννησιακά κτίρια. Εδώ βρίσκεται και ο πιο πολυσύχναστος φαρδύς δρόμος της πόλης, η οδός Μαρία Τερέζιεν Στράσε (Maria Theresien Straße), που διαθέτει χαριτωμένα σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα και άπειρα καταστήματα, προσφέρει όμως και μία εκπληκτική θέα στα γύρω βουνά. 

Στα ανατολικά της παλιάς πόλης, στην περιοχή Hofburg, βρίσκονται δύο ακόμη πολυσύχναστοι δρόμοι, η οδός Burggraben και η οδός Rennweg, όπου συναντά κανείς μερικά από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια της πόλης, όπως το Αυτοκρατορικό Κάστρο (Hofburg), το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το θέατρο κλπ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Goldener Adler, το παλιότερο ξενοδοχείο της πόλης, που κατά διαστήματα έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Γκαίτε. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιακώβου και ο χαρακτηριστικός πύργος με το ρολόι Stadtturm.


  



Δεν λείπουν και κάποιες "γραφικές" εικόνες: 


Όμως, το μνημείο - ορόσημο του Ίνσμπρουκ είναι η Χρυσή Στέγη, ένα τριώροφο μπαλκόνι στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης με τα 2.657 επίχρυσα χάλκινα πλακίδια. Το πρόσθεσε γύρω στο 1500 ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός Α’ και το χρησιμοποιούσε ως θεωρείο για να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις στην πλατεία και παράλληλα να απευθύνεται στο λαό. Από τον Ιανουάριο του 2003 το κτίριο όπου βρίσκεται η Χρυσή Στέγη στεγάζει τα γραφεία της Διεθνούς Σύμβασης των Άλπεων,τη συμμαχία των οκτώ αλπικών κρατών που έχουν ως στόχο την προστασία και ανάδειξη της οροσειράς των Άλπεων. Η Χρυσή Στέγη φωταγωγείται τα βράδια, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα. 
Περισσότερα στο: http://www.goldenes-dachl.at/



Το Ίνσμπρουκ, είναι η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τυρόλου, μιας από τις πιο σημαντικές τουριστικές περιοχές της Αυστρίας. Είναι χτισμένο σε μια ευρεία κοιλάδα, μεταξύ ψηλών βουνών, που τη διασχίζει ο ποταμός Ινν. Εξάλλου και το όνομα της πόλης Innsbruck μεταφράζεται σαν «γέφυρα στον ποταμό Ινν» (Brücke = γέφυρα). Στην μητροπολιτική περιοχή μένουν 190.000 μόνιμοι κάτοικοι και περίπου 30.000 φοιτητές. Δύο φορές, το 1964 και το 1976, ήταν η διοργανώτρια πόλη των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων. 




Γεια χαρά Ίνσμπρουκ:  


Για το afirimeno.com
Κείμενα Takis Ant με στοιχεία από el.wikipedia.org και www.taxidologio.gr
Φωτογραφίες: Takis Ant 

1 σχόλιο: